Політв’язень кремля Єсипенко зазнає психологічного тиску у колонії в Керчі - Лубінець

Політв’язень кремля Єсипенко зазнає психологічного тиску у колонії в Керчі - Лубінець

Укрінформ
На ув’язненого журналіста-фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка в Керченській виправній колонії № 2 у тимчасово окупованому Криму чинять психологічний тиск.

Як передає Укрінформ, про це написав у Телеграмі уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець із посиланням на розповідь дружини журналіста Катерини про те, як у цій колонії персонал пильнує за поведінкою та словами її чоловіка.

“На зв’язок з родиною Владислав виходить у найкращому випадку раз на місяць через тюремний зв’язок, який, до того ж прослуховується адміністрацією колонії. Політв’язень вимушений під час розмов не називати війну війною та уникати цієї теми взагалі. Адже це може призвести до більш суворих умов утримання або порушення проти нього адміністративної справи”, - повідомив омбудсмен.

Читайте також: Премію НСЖУ за захист свободи слова присудили політв’язневі Єсипенку

Крім того, розмови Єсипенка із захисником відбуваються лише за присутності інспектора колонії, що порушує адвокатську таємницю. Його майже кожного тижня викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб "не говорив нічого зайвого" рідним та адвокату. За словами дружини політв’язня, росіяни бояться інформаційного розголосу та перевірок.

Як зазначив Лубінець, за час ув’язнення Єсипенко неодноразово заявляв про фізичне насильство та катування, які російські силовики застосовували до нього.

Уповноважений ВР закликав світову спільноту, представників міжнародних правозахисних організацій посилити тиск на рф, відреагувати на ганебні факти порушення прав громадян України в тимчасово окупованому Криму та вимагати звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян.

Читайте також: Прокуратура АРК оголосила підозру фсбшнику, причетному до затримання і катування Єсипенка

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією російського слідства, він нібито зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справа проти нього сфальсифікована. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

16 лютого 2022 року так званий Сімферопольський районний "суд" незаконно засудив Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу в 110 тис. російських рублів.

18 серпня стало відомо, що "суд" у Криму зменшив термін ув'язнення Єсипенку з шести до пʼяти років.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-