Прокуратура АРК оголосила підозру фсбшнику, причетному до затримання і катування Єсипенка

Прокуратура АРК оголосила підозру фсбшнику, причетному до затримання і катування Єсипенка

Укрінформ
Прокуратура АР Крим та Севастополя оголосила підозру службовцю фсб, причетному до незаконного затримання та катування журналіста Владислава Єсипенка.

Про це відомство повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Прокуратура автономії повідомила про підозру окупаційному правоохоронцю, який причетний до катування та незаконного ув’язнення українського журналіста, позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт "Крим.Реалії") Владислава Єсипенка. Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України)”, - йдеться у дописі.

Зазначається, що громадянин рф, обіймаючи посаду «старшого оперуповноваженого уфсб росії по республіці Крим та м. Севастополю», реалізував політику рф щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова.

Зокрема, у березні 2021 року біля села Перевальне підозрюваний незаконно затримав українського журналіста, що декілька останніх місяців перебував у Криму з робочою поїздкою. Коли оперативник провів огляд автомобіля журналіста, то нібито виявив у ній вибуховий пристрій. Без жодного процесуального оформлення підозрюваний затримав журналіста та разом з іншими «правоохоронцями» перевіз його до Бахчисарая, де його тримали у підвалі.

“Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, «правоохоронці» змусили затриманого зізнатися у злочині, якого він не вчиняв, а саме у незаконному виготовленні, переробленні чи ремонті вибухових пристроїв. Також його змусили підписати заздалегідь підготовлені вказаним оперативником процесуальні документи та вказати місце розташування тайника з вибухівкою. За версією окупантів, саме там Єсипенко дістав компоненти для гранати, що ніби виявили у його автомобілі”, - зазначають у прокуратурі.

Читайте також: Кримчани боролися увесь період окупації та продовжують зараз - представництво Президента в АРК

Таким чином, підсумовують у відомстві, підозрюваний порушив заборони, передбачені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а також закони та звичаї війни.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого 2022 року так званий Сімферопольський районний "суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив громадянина України журналіста Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу у 110 тис. російських рублів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-