Українського політв'язня Яцкіна доправили в колонію Кемеровської області РФ

Українського політв'язня Яцкіна доправили в колонію Кемеровської області РФ

Укрінформ
Політв’язень Кремля Іван Яцкін прибув до місця відбування покарання – в колонію Кемеровської області РФ.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

«Український політв'язень Іван Яцкін, незаконно засуджений у тимчасово окупованому Криму до 12 років позбавлення волі за «державну зраду у формі шпигунства на користь України», після двомісячного етапування прибув до місця відбування покарання - виправної колонії суворого режиму № 44 у м. Білово (Кемеровська область, РФ)», - написала омбудсмен.

Вона зауважила, що у російській в’язниці Яцкін зазнає систематичного тиску через те, що має громадянство України.

«Крім того, Яцкіну, у якого хворі ноги, призначено статус «схильний до втечі». Постановка на такий облік передбачає посилення умов утримання: постійна зйомка на відеореєстратор та нічні підйоми. Після перенесеного голодування стан здоров’я Івана погіршився. Загострилися хронічні хвороби ніг: запалення судин призвело до утворення трофічних виразок, внаслідок чого відбувається нагноєння», - заявила Денісова.

Омбудсмен зазначає, що нелюдське ставлення до громадянина України є грубим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яке прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, і статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити громадянину України Яцкіну належні умови тримання, відповідно до міжнародних стандартів та надати екстрену медичну допомогу.

Омбудсмен також закликала міжнародну спільноту відреагувати на чергові порушення прав українських політв’язнів у місцях несвободи РФ.

Як повідомляв Укрінформ, Іван Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року і перебував у московському слідчому ізоляторі «Лефортово» за підозрою в державній зраді і співпраці з українськими спецслужбами. За словами адвоката Миколи Полозова, взимку чоловік отримав обмороження ніг через те, що його тримали на сильному морозі без взуття близько 40 хвилин.

У травні 2012 року так званий «Верховний суд Криму» незаконно засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

На початку листопада стало відомо, що Яцкіна помістили у штрафний ізолятор російської колонії в Краснодарському краї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-