Корінні народи України мають отримати гарантії щодо свого збереження та розвитку - Чубаров

Корінні народи України мають отримати гарантії щодо свого збереження та розвитку - Чубаров

Укрінформ
Корінні народи України - кримські татари, караїми, кримчаки – після деокупації Криму мають отримати політичні, правові та економічні гарантії щодо свого збереження і розвитку.

Про це Чубаров сказав під час конференції в Європарламенті на тему «Кримські татари після лютого 2022 року», передає Укрінформ.

«Дуже важливо, щоб на етапі останніх приготувань України до вступу до Європейського Союзу, у сім'ю вільних та волелюбних народів, українські політика та суспільство усвідомлювали універсальність цінностей та принципів демократії, на основі яких маємо розвивати незалежну демократичну Українську державу. В якій і корінні народи мають нарешті отримати не декларативні, а реальні політичні, правові та економічні гарантії щодо свого збереження і розвитку. Нагадаю, що три корінні народи - кримські татари, караїми, кримчаки - сформувалися на території Криму», - сказав Чубаров.

Він зауважив, що єдина позиція кримськотатарського народу полягає в тому, що утворена на території півострова Автономна республіка Крим та м. Севастополь підлягають трансформації в національно-територіальну автономію, яка залишатиметься невід'ємною частиною України і стосовно якої здійснюватимуться повноваження, визначені Конституцією України.

Читайте також: Росія за різних часів намагалася дистанціювати українців і кримських татар - Джапарова

За словами Чубарова, після завершення російсько-української війни та відновлення територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів міжнародне співтовариство зобов'язане затвердити комплекс політичних, правових заходів, які би виключали навіть гіпотетичну можливість реваншу з боку Москви.

«Серед цих заходів обов'язково має бути залучення до суду та покарання всіх російських військових та цивільних посадовців, пропагандистів, інших злочинців у складі російських збройних сил та російських окупаційних адміністрацій, винних у скоєнні насильства, жорстокості та вбивств на території України», - зазначив голова Меджлісу.

Читайте також: МЗС України закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Чубаров також висловив переконання, що російсько-українська війна завершиться кардинальним переформатуванням світової конструкції міжнародної безпеки, що забезпечуватиме мирний розвиток людської цивілізації.

Як повідомлялося, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов зазначив, що безпека близькосхідного регіону, судноплавства та вільної торгівлі в Чорному морі залежить від деокупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-