Лубінець вимагає від росії негайно звільнити кримську татарку Умерову

Лубінець вимагає від росії негайно звільнити кримську татарку Умерову

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вимагає від росії негайного звільнення громадянки України Леніє Умерової, а також усіх цивільних заручників і політв’язнів, які незаконно утримуються.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець написав у Телеграмі.

«Документи 25-річної кримської татарки Леніє Умерової, яку майже пів року тримають під адміністративним арештом у Північній Осетії, вилучили співробітники фсб. Про це її батькові стало відомо з письмової відповіді прокурора Північно-Західного району Владикавказа. Наразі дівчина перебуває в ізоляторі тимчасового тримання УМВС росії по Владикавказу», - зазначив омбудсмен.

До того ж, 26 квітня на неї знову склали адмінпротокол нібито за непокору поліції й продовжили арешт на 15 діб. При ухваленні рішення суд не взяв до уваги ані свідчення самої Леніє та її адвокатів, ані жодних доказів, зокрема, записів камер відеоспостереження, зауважив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що стаття 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду визначає як воєнний злочин умисне позбавлення особи, яка перебуває під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни, права на справедливий суд, а також незаконне позбавлення волі.

Лубінець нагадав, що російські силовики затримали Умерову 4 грудня минулого року після перетину грузинсько-російського кордону, коли вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком.

Читайте також: Суд у рф призначив 15 діб арешту незаконно затриманій на кордоні кримській татарці Умеровій

«Леніє безпідставно звинуватили в «порушенні правил режимної зони». Потім суд ухвалив рішення про адмінарешт за «непокору поліції». Щоразу термін утримання під вартою продовжують, аби мати час на сфабрикування кримінальної справи проти неї», - заявив омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, фсб забрала документи у кримської татарки Леніє Умерової, яку незаконно затримали на російсько-грузинському кордоні та вже близько пів року тримають у російській тюрмі.

Фото: Facebook / Azeez Umerov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-