ООН та Євросоюз розглядають російську агресію проти України як один із глобальних викликів

ООН та Євросоюз розглядають російську агресію проти України як один із глобальних викликів

Укрінформ
ЄС та ООН мають дуже конструктивне співробітництво у розв'язанні глобальних проблем, серед яких є пошук рішення для зупинки війни росії проти України та подолання її глобальних наслідків для країн, що розвиваються.

Про це у Брюсселі представникам преси розповіли Президент Європейської ради Шарль Мішель та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, перед початком зустрічі з главами держав та урядів країн ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми матимемо сьогодні можливість розглянути деякі із викликів, що постають перед нами, зокрема, війну росії проти України. Я вітаю Ваше персональне лідерство (звертаючись до Антоніу Гутерреша – ред.), особливо у Чорноморській зерновій ініціативі. Це буде також нагода обговорити кліматичні зміни – ми будемо намагатися зробити все належне та вже визначили дуже амбітні цілі зі сторони ЄС», - сказав Президент Європейської ради.

Він зауважив, що ЄС і надалі підтримуватиме зусилля ООН з реформування інструментів для прискорення розвитку по всьому світу, у вирішенні існуючих викликів, зміцненні міжнародного миру й стабільності.

Читайте також: росія втрачає підтримку у світі – Шольц

Своєю чергою Гутерреш висловив сподівання на лідерство ЄС у вирішенні глобальних кризових явищ.

«російське вторгнення в Україну спричиняє величезні страждання для народу України та завдає величезної глобальної шкоди. Ми обміняємося поглядами, як найкраще протистояти цим викликам», - підкреслив Генеральний секретар ООН.

Він зауважив, що цей його візит до Брюсселя відображує «чудовий рівень співробітництва» між Європейським Союзом і Об’єднаними Націями, особливо у цей вирішальний момент.

«Ми маємо «ідеальний шторм» у багатьох країнах, що розвиваються, комбінацію ефектів, що призводять до дуже драматичної ситуації: замість глобального розвитку більше голоду, більше бідності, менше освіти та менше медицини у багатьох частинах світу. Є очевидним, що міжнародна фінансова система не може впоратися із таким величезним викликом. Ми дуже розраховуємо, що ЄС буде лідером у трансформації цієї фінансової системи, щоб повернутися на шлях сталого розвитку», - наголосив Гутерреш.

Він зауважив, що остання доповідь Міжурядової групи експертів з кліматичних змін засвідчила драматичну ситуацію, яка може призвести до неспроможності світу утримати підвищення глобальної температури на рівні 1,5 градуса Цельсія. Ці обставини потребують відповідних прискорених дій, в яких ЄС, на переконання Гутерреша, також може відіграти вирішальну роль.

Читайте також: Важливо швидко надіслати боєприпаси в Україну, бо це може змінити хід війни – прем'єрка Естонії

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням якого буде розгляд ситуації в Україні. У режимі телеконференції перед учасниками саміту виступить Президент України Володимир Зеленський.

Іншими питаннями, які розглядатимуть лідери ЄС, будуть стійкість Єдиного ринку та економіки ЄС, фінансова стабільність і забезпечення конкурентоспроможності Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-