Важливо швидко надіслати боєприпаси в Україну, бо це може змінити хід війни – прем'єрка Естонії

Важливо швидко надіслати боєприпаси в Україну, бо це може змінити хід війни – прем'єрка Естонії

Укрінформ
Європейський Союз та його партнери мають використати всі важелі, зокрема політичний тиск та санкції проти росії, військову допомогу для України, щоб примусити рф завершити війну, і ця тема буде однією з ключових під час саміту ЄС.

Про це у Брюсселі перед початком зустрічі глав держав та урядів ЄС заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні використати всі важелі, що маємо, – політичний тиск, політичну ізоляцію, економічні санкції, щоб здійснити тиск на росію та примусити її завершити війну. Війна завершиться тоді, коли росія зрозуміє, що це була помилка», - наголосила естонський прем’єр.

Вона подякувала лідерам країн-членів, президентам Європейської ради та Єврокомісії, високому представнику ЄС за рішення терміново поставити в Україну артилерійські боєприпаси - усього п’ять тижнів тому прем’єр-міністр Естонії внесла таку пропозицію на їх розгляд, і сьогодні вже є рішення щодо цього.

«Це добре, що ми погодилися поставити в Україну мільйон артилерійських снарядів, це значна кількість, і зробити це у короткий період упродовж одного року. Буде цього достатньо чи ні – залежить від того, як саме і як довго триватиме війна. Критично важливим є те, щоб надіслати боєприпаси в Україну швидко, тому що це може принести зміни у війну», - наголосила Каллас.

«Ми маємо діяти по обох напрямках – надсилати боєприпаси для України та поповнювати наші склади. Якщо ми зможемо робити це одночасно, - добре. Але, я думаю, ми маємо спочатку надсилати, а потім – поповнювати. Наразі ми маємо систему спільного замовлення (боєприпасів – ред.), тож наша оборонна промисловість може вдвічі збільшити виробництво», - додала естонська урядовець.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ймовірності втручання Китаю у війну на стороні росії, прем’єр-міністр Естонії висловила сподівання, що Китай дотримуватиметься власних міжнародних зобов’язань та захищатиме Хартію ООН.

«Важливо, щоб Китай поважав також міжнародні правила і Хартію ООН, за якою жодна країна не може атакувати іншу країну, і якщо це хтось робить, (жертва) має право обороняти себе. Тож, надсилання зброї країні, що захищається, є проявом поваги до Хартії ООН, в той час як підтримка агресора – це протилежна дія. Тож, є один агресор і одна жертва агресії в цій ситуації», - зауважила Каллас.

Вона підкреслила: будь-яка війна завершується мирними переговорами. Але питанням є, коли і на яких умовах такі переговори можливі.

«У цьому випадку є один агресор, і одна жертва. Це означає, що росія має повернутися до своїх кордонів та погодитися на виплату репарацій», - висловила переконання прем’єр-міністр Естонії.

Вона також заявила, що під час зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем порушить питання щодо створення під егідою міжнародної спільноти спеціального трибуналу для покарання російського керівництва за злочин агресії проти України.

«Сьогодні ми матимемо зустріч з Антоніу Гутеррешем, генеральним секретарем ООН. Ми будемо говорити про російську агресію та про трибунал, я буду порушувати це питання. Ми маємо просуватися вперед з цим трибуналом щодо злочину агресії», - сказала глава уряду Естонії.

За її словами, ордер на арешт путіна, виданий МКС, є сигналом, що жоден лідер не має імунітету від відповідальності за скоєні злочини.

«Ми знаємо, що МКС може переслідувати лише воєнні злочини, але не може карати за злочини, скоєні керівництвом – злочин агресії. Саме тому ми можемо просуватися вперед, це має виходити від ООН, має бути створений міжнародний трибунал стосовно злочину агресії», - додала Каллас.

Читайте також: Лідери ЄС обговорять з генсеком ООН війну та схвалять поставки боєприпасів Україні

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням якого буде розгляд ситуації в Україні. В режимі телеконференції перед учасниками саміту виступить Президент України Володимир Зеленський.

Іншими питаннями, які розглядатимуть лідери ЄС, будуть стійкість Єдиного ринку та економіки ЄС, фінансова стабільність та забезпечення конкурентоспроможності Європейського Союзу.

Фото: Government Office

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-