Комітет ООН проти катувань відреагував на скаргу кримського політв’язня Сулейманова

Комітет ООН проти катувань відреагував на скаргу кримського політв’язня Сулейманова

Укрінформ
Комітет ООН проти катувань (CAT) відреагував на звернення кримського політв’язня Амета Сулейманова щодо призначення йому покарання, несумісного зі станом його здоров’я.

Про це повідомив голова правління правозахисної організації «КримSOS» Олексій Тільненко, передає Укрінформ.

«Адвокат Сергій Заєць, який є представником Амета Сулейманова в САТ, повідомив КримSOS, що своїм проміжним рішенням Комітет звернувся до росії з вимогою утриматися від виконання вироку до подальшого рішення. А також САТ наполягає на проведенні комплексного медичного обстеження та надання необхідного лікування», - повідомив Тільненко.

Він зауважив, що це рішення комітету дає шанс врятувати життя засудженого, але, на жаль, не виключає виконання очевидно неправосудного вироку.

«Наприклад, виконання вироку може бути відтерміноване до покращення стану здоров’я Амета Сулейманова або замінене на таке, що забезпечить доступ до медичної допомоги й не становить загрози для життя», - додав правозахисник.

За його словами, через серйозні кардіологічні захворювання та відсутність належної медичної допомоги в російській пенітенціарній системі вирок Сулейманову фактично є засудженням до повільної смерті. Необхідність операції була визнана ще до початку кримінального переслідування, але через судовий процес впродовж кількох років так і не була проведена.

Читайте також: У Криму громадянського журналіста Сулейманова окупанти хочуть кинути до в’язниці попри хворобу

Як повідомлялося, 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК рф (участь у діяльності терористичної організації) через причетність, за версією ФСБ рф, до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”. Адвокатка Ліля Гемеджи назвала вирок «смертельним», оскільки Амет Сулейманов має серйозні проблеми зі здоров’ям, йому рекомендована заміна серцевого клапана.

Фото: krymsos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-