Муфтій Криму: Ми продовжимо боротися до перемоги України

Муфтій Криму: Ми продовжимо боротися до перемоги України

Укрінформ
Духовне управління мусульман Криму продовжуватиме свою діяльність і боротьбу проти російських загарбників до перемоги України.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив муфтій Криму та голова Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов.

“Щодо життя наших громад після повномасштабного вторгнення — воно продовжується. На материковій частині України у нас 22 громади, вони продовжують свою статутну діяльність. Діяльність де-факто в місцях окупації неможлива. Але навіть якщо храми, мечеті будуть зруйновані, ми продовжуватимемо свою діяльність і боротьбу до кінця — до перемоги України та справедливості. Тому що релігійне та духовне життя це, в першу чергу, боротьба, за розум та серця людей”, - сказав Рустемов.

Голова Духовного управління мусульман Криму зауважив, що повномасштабне вторгнення, звичайно, вплинуло на діяльність релігійної інституції.

Читайте також: Посольство США привітало українців, які святкують Курбан-байрам

“Наприклад, якщо говорити про свята в умовах війни, то на Курбан-байрам ми вирішили зробити тушковане м’ясо і передати його “на нуль”. В умовах війни ми провели перший Рамадан, він був особливий. Коли рашисти були біля Києва, ми зачинили три з чотирьох наших мечетей у Київській області. Евакуювали дітей і жінок, а чоловіки залишилися тут і вирішили тримати опір так, як зможемо... Продовжувалась гуманітарна допомога - ми залучили до цього всі організації, з якими працювали до цього. Пекли хліб, нам навіть вдалося перерахувати кошти на окуповані території”, - розповів голова Духовного управління мусульман Криму.

Він акцентував, що в рамках релігійної дипломатії Духовне управління мусульман Криму планує нарощувати гуманітарну допомогу для України. Зокрема, найближчим часом релігійна інституція завдяки такій співпраці планує запустити проект “мобільна кухня” у Херсоні. Також цей проект планують впровадити і в інших містах.

Також, за словами Айдера Рустемова, в управлінні мусульман є намір готувати капеланів (імамів) для ЗСУ.

“На жаль, там є певні труднощі з оформленням, але ми працюємо над цим. У нас є один капелан. Навіть у мене є такі наміри і ми працюватимемо в цьому напрямку”, - розповів він.

Читайте також: МЗС України засудило російські вироки фігурантам «справи кримських мусульман»

За словами голови Духовного управління мусульман Криму, важливою для релігійної інституції також є інформаційна діяльність, адже російська пропаганда у мусульманському світі працює дуже потужно.

“Багато мусульман по всьому світу кажуть: це не війна мусульман, це війна однієї християнської держави проти іншої і, мовляв, вам треба тримати нейтралітет. Ми завжди пояснюємо, що в Україні є щонайменше чотири духовні управління мусульман, також є багато інших громадських мусульманських організацій. І ми захищаємо свою Батьківщину”, - наголосив Рустемов.

Як повідомлялося, Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію «Повернемо назви — повернемо Крим», у межах якої ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-