Меджліс та правозахисники ініціюють повернення населеним пунктам у Криму історичних назв

Меджліс та правозахисники ініціюють повернення населеним пунктам у Криму історичних назв

Укрінформ
Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію «Повернемо назви — повернемо Крим», у межах якої ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв. 

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

«Ми — Меджліс, Кримськотатарський ресурсний центр — підготували листи до Кабміну, щоб розпочався процес підготовки постанови Верховної Ради України про перейменування населених пунктів тимчасово окупованого Криму. Юристи КРЦ підготували листи до віцепрем’єр-міністра з відновлення України - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України про перейменування залізничних станцій на території Криму, бо багато з них також мають радянські та колонізаторські назви. Ми підготували для них назви, пов’язані з населеними пунктами, де розташовані ці станції. Також надіслані листи до Комітету з водного господарства для зміни назв водних об’єктів. Якщо в картографії України будуть змінені назви, вони будуть змінені і в міжнародних картографічних структурах. Нам треба продемонструвати, хто є господарем Криму», - розповів Барієв.

Він акцентував, що змінити колонізаторські та радянські назви в тимчасово окупованому українському Криму дозволяють низка законів.

«Зокрема в пункті 5 Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» йдеться, що держава забезпечує право депортованих осіб на повернення історичних назв населеним пунктам, перейменованим за часів СРСР у зв’язку з депортацією. Також у пункті 3 Закону України «Про корінні народи України» йдеться, що з метою відновлення історичної топоніміки корінних народів Кабмін після консультації з представницькими органами вносить в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України проєкти постанови про перейменування населених пунктів тощо», - уточнив Барієв.

За його словами, у КРЦ та Меджлісі також надіслали відкритого листа до картографічного центру в США у зв’язку з тим, що деякі картографічні фірми зображають Крим як частину рф.

«Я хочу нагадати, що ми говоримо не просто про назви. Ми говоримо про деколонізацію і декомунізацію. З початку анексії Криму 1783 року почалася політика перейменування населених пунктів, щоб знищити пов’язані з легендами, історією, культурою, з мовою корінних народів назви. Таким чином росія намагалася зробити все, щоби знищити корінні народи. А нині нам треба робити все, щоб повернути топонімам історичні назви. Це не просто відновлення справедливості, а інструментарій для деокупації півострова», - наголосив голова правління КРЦ.

Менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру Тетяна Подворняк зауважила, що, окрім зазначеного, в межах кампанії «Повернемо назви — повернемо Крим» у соцмережах також розповідатимуть, коли і чому були перейменовані історичні топоніми в Криму, як рф використовує топоніми в інформаційній війні, чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, України та міжнародної спільноти, які для цього є інструменти тощо.

Читайте також: В Україні судитимуть «міністра охорони здоров’я» Криму - організував лікування окупантів

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зазначила, що найближчим часом українські відомства отримають доручення готувати кадровий резерв для Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-