Лубінець вимагає від Москалькової інформації щодо смерті політв’язнів Ширінга та Гафарова

Лубінець вимагає від Москалькової інформації щодо смерті політв’язнів Ширінга та Гафарова

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та їх причини.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець написав у Телеграмі.

“Світ повинен знати про системне порушення російською федерацією прав людини, Женевських конвенцій та інших норм міжнародного права. Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється застосування будь-яких заходів, які можуть завдати фізичних страждань або призвести до знищення осіб, які перебувають під захистом, що є під їхньою владою”, - написав він.

Лубінець заявив, що росія повинна провести ефективне і неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів Ширінга та Гафарова. А також повідомити про їх результати уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Про смерть Ширінга стало відомо 7 лютого. Він помер на території колонії №5 у місті Новотроїцьк в Оренбурзькій області російської федерації. Адміністрація колонії №5 офіційно не підтвердила його смерть, але повідомила про це родичам.

Про смерть 60-річного Гафарова стало відомо 10 лютого. Він помер у слідчому ізоляторі Новочеркаська. Гафаров був незаконно позбавлений волі та обвинувачений у нібито участі в діяльності "терористичної організації". На момент ув'язнення він мав 3-тю групу інвалідності через проблеми з серцем. Через ігнорування його стану здоров'я та ненадання медичної допомоги, Гафаров переніс серцевий напад у СІЗО та отримав 2-гу групу інвалідності.

Читайте також: Правозахисники вимагають розслідувати смерті бранців кремля Ширінга і Гафарова

“Антигуманне поводження з незаконно ув’язненими росією громадянами України, ненадання належної медичної допомоги є порушенням основоположних прав людини, норм міжнародного права та прирівнюється до катування”, - написав Лубінець.

Він також заявив, що в Україні готують лист до Комітету ООН проти катувань. “росія вкотре показує, що для неї права людини – порожній звук!”, - додав омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, Представництво Президента України в АРК засудило незаконні вироки, які у січні були винесені в російському суді учасникам “другої Сімферопольської групи” Хізб ут-Тахрір Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Аліма Карімова, Сейрана Муртазі та Ерфана Османова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-