Правозахисники вимагають розслідувати смерті бранців кремля Ширінга і Гафарова

Правозахисники вимагають розслідувати смерті бранців кремля Ширінга і Гафарова

Фото
Укрінформ
Правозахисники вимагають розслідування смерті українських бранців кремля Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр прав людини ZMINA.

У вівторок, 7 лютого, стало відомо про смерть громадянина України Костянтина Ширінга, який був затриманий в окупованому Криму та незаконно позбавлений свободи російською федерацією у 2020 році через звинувачення в участі у діяльності «української розвідувально-диверсійної групи». 

Фото: Зміна

У п’ятницю, 10 лютого, стало відомо про смерть 60-річного Джеміля Гафарова у СІЗО Новочеркаська. Гафаров був незаконно позбавлений волі під час наймасштабнішої хвилі обшуків у Криму 27 березня 2019 року та обвинувачений у нібито участі в діяльності терористичної організації.

Читайте також: Політв’яні кремля: кримські татари минулоріч отримали по ₴100 тисяч допомоги

«Ширінг мав серцево-судинні захворювання та повинен був приймати призначені ліки, про що було відомо адміністрації колонії. Так, ще під час перебування Ширінга у слідчому ізоляторі до винесення вироку, його адвокат повідомляв, що протягом перших декількох місяців затримання Костянтину взагалі не надавалась медична допомога. Згодом адміністрація ізолятора утримувала Ширінга у холодних та вологих камерах», - зазначили у ZMINA.

У жовтні 2021 року «суд» загарбницької адміністрації рф у Криму виніс Ширінгу вирок до 12 років ув’язнення за нібито шпигунство. Після прибуття до колонії адміністрація забрала у Ширінга всі ліки та навіть тонометр. Операцій на серці та суглобах не було проведено, попри життєву необхідність.

Наразі адміністрація колонії №5 офіційно не повідомляє про смерть Ширінга, але повідомила про це родичам.

У Центрі прав людини повідомили, що на момент ув’язнення Гафаров мав 3-ю групу інвалідності через хвороби серця та нирок. 

Читайте також: Окупанти залишили у СІЗО затриманих «за зв'язки з Україною» шістьох кримських татар

«Він мав хронічну ниркову недостатність та потребував діалізу. Попри це, йому весь цей час відмовляли у пом’якшенні запобіжного заходу. Через ігнорування стану його здоров’я та ненадання медичної допомоги Гафаров переніс серцевий напад у СІЗО, отримавши внаслідок цього вже 2 групу інвалідності. Попри це у січні 2023 року суддя Південного окружного військового суду у Ростові-на-Дону (рф) Валерій Опанасенко засудив Джеміля Гафаров до 13 років позбавлення волі», - ідеться в повідомленні.

Згідно зі статтею 7 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, нікого не може бути піддано катуванню чи жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. Міжнародне право не дозволяє відступ від цієї заборони за жодних обставин, включно з війною чи окупацією. 

Згідно зі статтею 10 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, всі особи, позбавлені волі, мають право на гуманне поводження і поважання гідності, властивої людській особі.

Правозахисники зазначають, що практика ненадання належної меддопомоги українцям, позбавленим свободи рф з політичних мотивів, та утримання їх у неналежних умовах носить системний характер від початку окупації Криму у 2014 році. Це створює непоправну шкоду здоров’ю та загрожує життю.

Читайте також: Життя більшості кримських політв’язнів Кремля під загрозою через відсутність меддопомоги

Крім того, рф як держава, яка захопила частину території України, та сторона міжнародного збройного конфлікту зухвало ігнорує норми міжнародного гуманітарного права, включаючи заборону катувань та нелюдського поводження (ст. 32, ст. 147 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, ст. 75 (2) Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів).

Умисним ненаданням медичної допомоги  Костянтину Ширінгу та Джемілю Гафарову - цивільним особам, які знаходяться під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни, росія порушила взяті на себе зобов’язання відповідно до міжнародного права, а відповідні посадові особи окупаційної адміністрації Криму та рф вчинили злочин, передбачений статтею 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України, а також статтею 8(2)(а)(іі) Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Представники правозахисних організацій, засуджують злочинні дії представників окупаційної адміністрації Криму і влади рф та вимагають негайно надати офіційну інформацію про смерть громадянина України Костянтина Ширінга та її причини, провести ефективне та неупереджене розслідування обставин смерті Ширінга та Гафарова, а також  негайно звільнити всіх політичних в’язнів та цивільних заручників, котрі утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя, інших захоплених територіях або російської федерації.

Також правозахисники вимагають припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією, висловлення своїх поглядів, віросповідання та іншу ненасильницьку діяльність, негайно припинити застосування кримінального законодавства рф на тимчасово захоплених територіях України відповідно до норм міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: У російській колонії помер український політв'язень Костянтин Ширінг – правозахисники

Крім того, правозахисники закликають компетентні органи державної влади України забезпечити ефективне розслідування й документування обставин смерті Ширінга та Гафарова і вжити всіх можливих заходів з метою притягнення винних осіб до відповідальності, запровадити персональні санкції проти осіб - громадян рф, причетних до незаконного ув’язнення та смерті Ширінга і Гафарова, забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі та інших грубих порушень фундаментальних прав людини у тимчасово окупованому Криму, а також забезпечити своєчасне інформування про грубі порушення прав людини в окупованому Криму на національному й міжнародному рівнях.

Також правозахисники звертаються до урядів іноземних держав та міжнародних організацій, зокрема учасників Міжнародної Кримської платформи з проханням провести міжнародні консультації задля пошуку механізмів звільнення та моніторингу стану здоров’я на території рф, звернутися до мзс рф та колонії з офіційними листами щодо обставин смерті Ширінга.

Крім того, правозахисники просять запровадити персональні санкції проти осіб, причетних до незаконного ув’язнення та смерті Ширінга і Гафарова, зокрема адміністрації колонії №5 у місті Новотроїцьк в Оренбурзькій області рф та СІЗО № 3 у місті Новочеркаськ Ростовської області рф, суддів, слідчих, прокурорів тощо, посилити дипломатичний, санкційний та інші види тиску на росію з метою запобіганням новим звірствам в окупованому Криму та інших захоплених територіях України, а також пришвидшення деокупації всіх територій України,  надавати допомогу уряду України в розслідуванні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та грубих порушень прав людини в окупованому Криму та інших захоплених територіях, максимальною мірою використовувати Міжнародну Кримську платформу, механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ та інших міжнародних організацій задля пришвидшення звільнення кримських політв’язнів, цивільних заручників на захоплених територіях, ефективного реагування на порушення прав людини в окупованому Криму та сприяння деокупації всіх територій України.

Правозахисники також просять надалі збільшувати всебічну, включаючи військову, підтримку України з метою деокупації всіх територій України, включно з АР Крим та м. Севастополь, як необхідної умови для захисту прав людини та припинення політично мотивованих переслідувань громадян України.

Як повідомляв Укрінформ, Представництво Президента України в АРК засудило незаконні вироки, які у січні були винесені в російському суді учасникам «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Аліма Карімова, Сейрана Муртазі та Ерфана Османова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-