Ташева розповіла, якою буде гуманітарна політика Криму після деокупації

Ташева розповіла, якою буде гуманітарна політика Криму після деокупації

Укрінформ
Реінтеграція деокупованого Криму у гуманітарній сфері охоплюватиме освіту, культуру, інформаційний простір і туристичну галузь.

Про те, якою буде гуманітарна політика Криму після його деокупації, розповіла постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева у колонці для Української правди, передає Укрінформ.

«Гуманітарна політика – одне з найбільш комплексних питань у заходах реінтеграції Криму після його деокупації, адже включатиме в себе освіту, культуру, інформаційний простір і туристичну галузь… Зараз ми вже маємо певну візію того, як відбуватиметься реінтеграція саме у цій сфері», - йдеться в колонці. 

За словами Ташевої, освітню сферу деокупованого Криму потрібно буде інтегрувати в український освітній простір на основі Законів "Про освіту" та "Про загальну середню освіту". Передбачається формування безпечного освітнього середовища, налагодження процесів реінтеграції початкової, базової та профільної середньої освіти, впровадження української мови у шкільні програми та вивчення кримськотатарської; ліквідація російських вишів; повернення на півострів кримських закладів вищої освіти, яким довелося виїхати через окупацію у 2014 році.

Читайте також: Чубаров назвав об'єкти, у разі ураження яких деокупація Криму неминуча

«Йдеться також про відновлення українського книжкового фонду. Можливо, будуть залучатися вчителі з материкової частини України для викладання правдивої історії», - додала вона. 

Постпред Президента зауважила, що передбачені програми мобільності молоді та обмінів між закладами освіти Криму та материкової України.

Водночас Крим повертатиметься в український інформаційний простір. За її словами, наразі необхідно підтримувати програми повернення українських медіа до деокупованого Криму. 

«Фінансування подібних програм може відбуватися навіть до деокупації, яка є лише питанням часу. Ми хочемо та маємо бути готові. Звісно, це також підтримка формування фізичних редакцій загальнонаціональних медіа в Криму і медіа мовами корінних народів», - зазначила вона.

Ташева наголосила, що для боротьби із впливом російської пропаганди можна буде впроваджувати програми протидії дезінформації та медійної грамотності для кримчан, а також програми розвитку критичного мислення. Планується стимулювання громадянської журналістики, зокрема на грантовій основі з боку іноземних фондів, а також розвиток міжнародних медіа на території півострова.

У сфері культурної спадщини передбачено повернення всіх її обʼєктів, трансформацію російських концепцій музеїв регіону, ліквідацію наслідків злочинної "реставрації", імплементацію українського законодавства у сфері захисту культурної спадщини, декомунізацію та проведення української політики памʼяті.

«Ми розуміємо, що при звільненні півострова росіяни спробують награбувати ще більше або ж залишити після себе попелище на місці важливих культурних пам’яток. За це вони також понесуть відповідальність», - наголосила постпред глави держави.

Читайте також: Реінтеграція Криму не буде легкою, тому Україна працює над різними стратегіями - Ташева

У туристичній галузі передбачені інвестиції у дорожню інфраструктуру та інтеграцію Криму у європейську мережу доріг, розвиток швидкісного залізничного сполучення тощо. Планується реалізація нового бренду Crimea 365 – це відхід від ідеї суто "пляжного" відпочинку та просування в Криму цілорічного туристичного сезону. 

«В межах цього передбачено залучення інвесторів для розбудови готелів цілорічного циклу, відродження культових фестивалів на Кримському півострові, створення інституту гостинності та туризму та навчання майбутнього персоналу для сфери послуг», - пояснила Ташева.

Також передбачено включення санаторіїв Криму до державної системи медичного туризму, наприклад для майбутньої реабілітації українських військових та політв’язнів. Планується розвивати бізнес-туризм. 

«Відсутність у Криму флоту рф та розміщення ВМС України викличе розвиток сфери обслуговування і гарантуватиме безпеку гостей та мешканців півострова. "Дружня мілітаризація" забезпечить гармонійний розвиток оборони та урбаністики, а розвиток мілітарних об’єктів та подій зацікавлять не лише місцевих мешканців, а й туристів», - переконана постпред Президента.

Ташева підкреслила, що за роки окупації туристична інфраструктура практично не розвивалася, тому її розвиток розглядається як один із основних напрямків економічного відновлення Криму.

Як повідомлялося, Ташева зазначала, що Україна працює над різними стратегіями реінтеграції Криму. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-