Туреччина готова долучитися до реінтеграції Криму - Ташева

Туреччина готова долучитися до реінтеграції Криму - Ташева

Укрінформ
У Туреччині висловлюють бажання працювати з Україною над відбудовою Криму - і на рівні держави, і на рівні приватного сектору.

Про це Постійна представниця Президента України в Криму Таміла Ташева сказала в коментарі Укрінформу за результатами візиту до Туреччини.

“Зустрічі як на полях Днів Криму, так і в Анкарі проходили в доброзичливій атмосфері. Бачимо величезну підтримку, яку Туреччина декларує на всіх рівнях, зокрема по зерновій угоді, звільненню політв’язнів та військовополонених, питаннях освітніх та культурних потреб кримських татар, українських вимушених переселенців. Усі посадовці, з яким ми зустрічалися в Туреччині, добре обізнані з ситуацією в Україні та слідкують за подіями. Всі висловлювали підтримку територіальної цілісності нашої держави, якнайшвидшого відновлення контролю над Кримським півостровом”, - сказала Ташева.

Читайте також: Туреччина веде перемовини щодо звільнення групи політв’язнів

За її словами, поки обговорення з міжнародними партнерами реінтеграційних процесів у Криму - це розмова про потенційні плани.

“Проте ми почули в Туреччині від колег про бажання працювати з Україною над відбудовою Криму - і на рівні держави, і на рівні приватного сектору”, - зазначила вона.

Зараз також йдеться про залучення Криму в усі процеси, які були в Україні за час, поки вона не контролювала Крим.

“Це всі євроінтеграційні реформи, які розпочалися в Україні ще в 2014 році... Це розвиток туризму по формулі “Крим 365” по всій території (не лише у прибережних його частинах), з особливою увагою до культури та мистецтва, до корінних народів. Тут нас цікавить турецький досвід, зокрема гостинність та вміння побудувати сервіс так, що хочеться повертатися знову”, - сказала Ташева.

Читайте також: Ташева: Видворення з Криму громадян рф після деокупації - цілком законний процес

Також у Туреччині говорили про залучення турецьких інвесторів у розбудову інфраструктури.

“Питання інфраструктури... теж буде актуальним. Доріг, які б пов'язували Крим і материкову частину України, вже немає. Важливо як це сполучення відновити, так і поєднати Крим з європейськими країнами. Крим навіть географічно ближче до деяких столиць країн ЄС, ніж до Москви. Йшла мова про залучення турецьких інвесторів у розбудову інфраструктури”, - додала посадовець.

Щодо відновлення промисловості, то на території півострова не буде підприємств важкої промисловості через його особливий природоохоронний статус.

Читайте також: Після звільнення Криму потрібно переглянути сотні тисяч рішень «судів»

Як повідомляв Укрінформ, у Туреччині відбулися Дні Криму, 23 грудня вони стартували у Стамбулі, 24-25 грудня пройшли у місті Ескішехірі - одному з центрів проживання кримськотатарської діаспори. Після Ескішехіру українська делегація на чолі з Постійною представницею Президента України в Криму Тамілою Ташевою відвідала Анкару, де провела ряд зустрічей з представниками турецької влади, української та кримськотатарської діаспори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-