В Ескішехірі пройшли Дні Криму в Туреччині

В Ескішехірі пройшли Дні Криму в Туреччині

Відео
Укрінформ
Дні Криму в Туреччині, які 23 грудня стартували в Стамбулі, 24-25 грудня пройшли у місті Ескішехірі, що є одним з центрів проживання кримськотатарської діаспори.

Як повідомляє власкор Укрінформу, заходи Днів Криму в Туреччині в Ескішехірі, відбувалися в університеті “Анадолу”.

“Турецька Республіка є стратегічним партнером України у військовому плані, з надання фінансової допомоги, зі звільненням наших політв'язнів і посередницькою роллю у звільненні наших військовополонених. Ми щиро дякуємо за цю всю цю підтримку. Вона дуже важливою. Це неоціненний внесок Туреччини в нашу спільну перемогу”, - звернулася до присутніх Постійна представниця Президента України  в АР Крим Таміла Ташева.

У своїй промові Постійна представниця Президента в Криму також наголосила на системних переслідуваннях кримських татар в тимчасово окупованому росією Криму.

“Кожен з нас має докласти зусилля як для звільнення Нарімана Джелялова, так і всіх наших політв'язнів, яких станом на зараз 155 і 109 з них - кримські татари. Ми бачимо системне переслідування кримськотатарського корінного народу, намагання викорінити з нашої історичної Батьківщини кримських татар. Ми як Українська держава, аби відновити права кримських татар, українців, які переслідуються на території півострова, маємо звільнити наші території”, - наголосила Ташева.

Співголова Міжпарламентської групи дружби Україна-Туреччина, народний депутат України Роман Грищук сказав про те, що закінчення війни за столом переговорів можливе, але після відновлення територіальної цілісності України.

“Понад 300 днів триває захист України від повномасштабної агресії російської федерації, яка розпочалася 9 років тому з окупації Криму. І саме зі звільнення Криму ця війна може закінчитися… Закінчення війни неможливе без повернення Криму в Україну і всі, хто пропонують якісь мирні переговори, залишаючи “за дужками” питання Криму, вони ведуть в нікуди, вони ведуть до продовження війни. Війна закінчиться за столом переговорів, але після відновлення територіальної цілісності України”, - сказав Роман Грищук.

Головний радник Президента Туреччини Ялчин Топчу наголосив на тому, що Туреччина не визнає й не погоджується з анексією Криму та окупацією територій України, продовжує підтримувати територіальну цілісність України та надавати гуманітарну підтримку українському народу.

“Туреччина докладає максимальні зусилля на усіх майданчиках, аби припинити війну між двома сусідніми їй країнами, яка завдає шкоди регіону та світу, а також завдає матеріальної та моральної шкоди обом країнам, а також щоб досягти тривалого миру”, - вказав радник турецького президента.

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар привітав присутніх у форматі відеозвернення з Києва.

“Для нас є важливою принципова позиція Туреччини на підтримку територіальної цілісності України, у тому числі щодо Криму. Прикладом нашої стратегічної взаємодії є підтримка Туреччиною Кримської платформи. Нашою метою є відновлення справедливості та верховенства міжнародного права, звільнення всіх окупованих росією територій включно з Кримом і забезпечення права всім громадянам України вільно жити, розвиватися та процвітати на своїй землі”, - наголосив Василь Боднар.

Учасники Днів Криму в Туреччині вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар 18 травня 1944 року. 

“Майже пів століття наш народ жив у вигнанні, багатьох знищили, але наш народ ніколи не полишав своєї національної справи і повернулися в Крим… Нині такі ж переслідування зазнали наші діти. Парламентом України будуть прийняті необхідні закони і ми бачимо світле майбутнє Криму після війни”, - звернувся до присутніх Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Виступаючи перед учасниками Днів Криму в Туреччині, Рефат Чубаров висловив сподівання, що наступного року зустріч відбудеться в Бахчисараї.

Окрім того, в ескішехірській програмі Днів Криму в Туреччині відбулися панельні дискусії, виставки, концертна програма, покази фільмів українського та кримськотатарського режисера Ахтема Сеітаблаєва, зустрічі з письменниками, митцями та науковцями.

У турецькому Ескішехірі відбулися Дні Криму / Фото: Ольга Будник

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 23 грудня стартували Дні Криму в Туреччині.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-