МЗС зреагувало на «вирок» громадянській журналістці Данилович

МЗС зреагувало на «вирок» громадянській журналістці Данилович

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує «вирок» громадянській журналістці Ірині Данилович, винесений у тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться в коментарі МЗС, передає Укрінформ.

«Ірина Данилович є громадянською журналісткою, яка висвітлювала теми прав медичних працівників, а також співпрацювала з низкою незалежних ЗМІ, які висвітлювали політичні судові процеси в тимчасово окупованому Криму. Наприкінці квітня 2022 року її було викрадено російськими силовиками та ув’язнено в СІЗО м.Сімферополя. Ірині Данилович були висунуті абсурдні звинувачення в «незаконному зберіганні вибухових речовин» – вже «традиційний» фейк, який використовується російською окупаційною владою по відношенню до українських активістів», – зазначили в міністерстві.

Наголошується, що під час перебування в ув’язненні та протягом судового «розгляду справи» були зафіксовані неодноразові випадки застосування стосовно Данилович засобів морального й фізичного тиску, а також відверте ігнорування необхідності надання медичного догляду.

Читайте також: фсб давало «свідкам» у справі Данилович матеріали, щоб ті не плутались у показах - правозахисник

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що Генеральна асамблея ООН у резолюції від 15 грудня цього року «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна» засудила дії російської влади, зокрема і проти Данилович. ГА ООН висловила серйозну стурбованість постійними свавільними затриманнями, арештами й вироками українським громадянам за їхні дії та заяви, спрямовані проти агресії російської федерації в Україні.

МЗС закликає міжнародну спільноту та партнерів України, зокрема в межах міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на росію з метою негайного звільнення всіх українських громадян, незаконно ув’язнених окупаційним режимом у Криму й запровадити санкційні обмеження стосовно посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України.

Як повідомлялося, 29 квітня громадянську журналістку Ірину Данилович російські силовики викрали дорогою з Коктебеля до Феодосії. Провівши в помешканні активістки безпідставний обшук, її вивезли в невідомому напрямку. Близько тижня місце перебування жінки було невідоме.

Читайте також: Батько журналістки Данилович назвав політично вмотивованим «судовий процес» щодо дочки

Згодом виявилося, що Данилович утримували в приміщенні фсб, де тестували на поліграфі, душили, погрожували вивезти до лісу, якщо вона щось приховуватиме. Їй запропонували підписати порожні бланки в обмін на визволення. Після того, як журналістка це зробила, їй повідомили, що в її сумці знайшли вибухівку.

28 грудня окупаційний Феодосійський міський суд виніс Данилович вирок, призначивши їй сім років колонії загального режиму та штраф розміром 50 тисяч рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Прокуратура АРК Крим та м. Севастополя назвала винесений журналістці вирок абсурдним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-