фсб давало «свідкам» у справі Данилович матеріали, щоб ті не плутались у показах - правозахисник

фсб давало «свідкам» у справі Данилович матеріали, щоб ті не плутались у показах - правозахисник

Укрінформ
У справі громадської журналістки Ірини Данилович фсб передавало так званим “свідкам” обвинувачення матеріали, щоб вони не плуталися у показах.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив заступник голови правління "Кримської правозахисної групи" Володимир Чекригін.

“На цьому засіданні так звані “свідки” дійшли до того, що зачитували свої покази з листочків. Як з’ясувалося, їм передали матеріали справи співробітники фсб, щоб вони не плуталися в показах. Бо коли справу фальсифікують, вигадують із голови, з’являється багато нестиковок”, - зазначив Чекригін.

Він зауважив, що деякі так звані “свідки” обвинувачення взагалі не прийшли до “суду”, а “суддя” зачитала їхні покази. Окрім того, “суд” вирішив не вивчати так звані речові докази у цій “справі”, зокрема вибуховий пристрій, у зберіганні якого звинуватили Ірину Данилович.

Правозахисник зазначив, що “суд” відмовився викликати майже всіх свідків захисту.

“А єдине питання, яке було в “судді” до свідка захисту Сулеймана Кадирова, чи був він судимий та за якою статтею. Адже суддя прекрасно знала, що Сулейман Кадиров кілька років тому переслідувався за політичними мотивами, стосовно нього була сфальсифікована справа про коментарі у соцмережах”, - зауважив він.

На думку Чекригіна, долі людей в Криму насправді зараз вирішуються не в “судах”, а в катівнях, підвалах фсб, де з людей вибивають покази.

Читайте також: Вибух на Кримському мосту: фсб затримала вже 22 росіян, їх катують

“Від того, наскільки на людину вдасться натиснути, чи вдасться змусити її щось підписати, буде залежати вирок... Дуже складно називати “судом” те, що зараз відбувається у справах політв’язнів у Криму. За останні роки ці процеси деградували настільки, що навіть судилищем їх не хочеться називати”, - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 28 грудня, підконтрольний росії Феодосійський міський “суд” оголосив “вирок” громадянській журналістці Ірині Данилович, яку викрало фсб і згодом звинуватили у виготовленні саморобного вибухового пристрою. Їй "присудили" 7 років колонії загального режиму і штраф.

Данилович російські силовики викрали 29 квітня дорогою з Коктебеля до Феодосії. Її утримували в приміщенні фсб, де тестували на поліграфі, душили, погрожували вивезти до лісу, якщо вона щось приховуватиме. Їй запропонували підписати порожні бланки в обмін на визволення. Після того, як Данилович це зробила, їй повідомили, що в її сумці знайшли вибухівку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-