Дружина Єсипенка: Сподіваюся, Кримська платформа допоможе звільнити українців із полону рф

Дружина Єсипенка: Сподіваюся, Кримська платформа допоможе звільнити українців із полону рф

Укрінформ
Дружина затриманого в Криму журналіста Владислава Єсипенка Катерина Єсипенко висловила сподівання, що Кримська платформа сприятиме звільненню бранців кремля.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила на полях першого міжнародного парламентського саміту Кримської платформи у Загребі.

Вона зазначила, що її чоловік Владислав Єсипенко уже впродовж 19 місяців незаконно перебуває у російській в’язниці за сфабрикованою справою.

“Його затримали, але не змусили замовчати. Владислав продовжує розповідати світові про політичних в’язнів, яких зустрічає у колонії”, - зазначила Катерина Єсипенко.

Жінка підкреслила, що таких, як Владислав Єсипенко, кремль вважає прямою загрозою.

“Тому було би наївно розраховувати на справедливий суд в рф. Але сьогодні, незважаючи на повномасштабне військове вторгнення, відбувається парламентський саміт Кримської платформи. І я дуже сподіваюся, що механізми Кримської платформи допоможуть у звільнені українців із російського полону. Ми нікого не забудемо і нікому не пробачимо”, - сказала Єсипенко.

Читайте також: Права людини у Криму: ситуація значно погіршилася за останні 8 місяців - правозахисниця

Як повідомлялося, російські силовики затримали Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справу проти нього сфальсифіковано. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

16 лютого так званий Сімферопольський районний «суд» у тимчасово захопленому Криму незаконно засудив Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу у 110 тис. російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, і Єсипенко, а також усі незаконно утримувані рф громадяни України – негайно звільнені.

18 серпня повідомили, що «суд» у Криму зменшив термін ув'язнення журналісту-фрілансеру «Радіо Свобода» Владиславу Єсипенку з шести до п’яти років, проте захист подаватиме касаційну скаргу.

За інформацією правозахисників, наразі загалом 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, перебувають за ґратами у рф та в тимчасов окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-