У Криму загарбники намагаються знищити національну ідентичність дітей через освіту - експертка

У Криму загарбники намагаються знищити національну ідентичність дітей через освіту - експертка

Укрінформ
російські загарбники у тимчасово окупованому Криму намагаються знищити ідентичність дітей, які народилися в Україні, через заборону української мови та культури, через пропаганду та мілітаризацію.

Як передає Укрінформ, про це під час Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи повідомила керівниця ГО Центр громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова.

Вона зазначила, що коли російські загарбники окупували Крим, перед ними постала велика проблема: що робити з дітьми, які народилися в Україні, та не знали іншої Батьківщини? Ця молодь, акцентувала Потапова, могла стати дуже великою загрозою для путінського режиму, бо вона знала, що таке свобода.

“І тоді вони вирішили здійснити злочин: стерти ідентичність дітей через заборону української мови та культури, через пропаганду та мілітаризацію. Упродовж восьми років окупанти випрацьовують інструменти через формальну та неформальну освіту щодо заміни ідентичності дітей. У 2014 році у Криму було більше пів мільйона дітей, і вони стали мішенню російських окупантів”, - зазначила керівниця ГО Центр громадянської просвіти “Альменда”.

Вона додала, що поки весь світ намагався удати, що порушення міжнародних документів щодо захисту права дитини під час збройних конфліктів - це недостатній привід, щоби вводити санкції, росія побудувала модель культурного геноциду проти дітей на тимчасово окупованих територіях.

Керівниця ГО Центр громадянської просвіти “Альменда” акцентувала, що це виражається у знищенні доступу для дітей до рідної мови та культури, виправдовуванні збройної агресії на щотижневих “розмовах про важливе”, викривленні історії України та кримських татар, відкритті в школах кадетських класів, заміні кримських вчителів на російських вчителів за програмою “земський вчитель”, мілітаризації через дитячі організації юнармія, воєнно- патріотичні табори під час канікул тощо.

Читайте також: рф хоче відтворити долю Криму й на інших територіях України - спікер парламенту Хорватії

“Програми мілітаризації, які впроваджувала рф, спрямовані на залякування зовнішніми загрозами, систематичне формування з України образу ворога, а останній час — формування образу ворога із так званого колективного заходу та з Європи. І загарбники доносять думку, що цьому ворогу треба протистояти зі зброєю в руках. У Криму відбувається пропагування культу насильства, зброї, війни”, - акцентувала Потапова.

Читайте також: Загарбники будь-якої миті можуть взяти мешканців Криму в заручники — Чубаров

Як повідомляв Укрінформ, у школі під Сімферополем звільнили вчителя за проукраїнську позицію після доносу батьків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-