Участь експертного середовища важлива у створенні підґрунтя Кримської платформи – Стефанчук

Участь експертного середовища важлива у створенні підґрунтя Кримської платформи – Стефанчук

Укрінформ
Відкриття Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи експертним обговоренням – це усвідомленням високої ролі громадянського суспільства у збереженні незламного духу спротиву, деокупації та майбутньої реінтеграції Автономної Республіки Крим.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав у вітальному слові під час Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, передає кореспондент Укрінформу.

«Мені надзвичайно приємно, що ваше (експертне – ред.) авторитетне зібрання є не лише невід’ємною складовою Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, але й передує його проведенню, визначаючи високий рівень і задаючи глибокий зміст дискусій, які завтра (25 жовтня – ред.) продовжать у Загребі керівники парламентів багатьох країн світу», – зазначив спікер українського парламенту.

Він подякував голові Сабору Хорватії Гордану Яндроковичу, усім хорватським друзям і партнерам за послідовну підтримку України під час війни.

Стефанчук окремо привітав хорватських експертів, правозахисників, урядовців та дипломатів, які долучаться до дискусій, щоб поділитися власним досвідом перемоги, повернення до мирного життя, здобуття членства в Європейському Союзі та НАТО.

«Той факт, що Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи відкривається експертним обговоренням, є усвідомленням високої ролі громадянського суспільства у збереженні незламного духу спротиву, деокупації та майбутньої реінтеграції Криму», – наголосив він.

У цьому контексті Голова ВР нагадав, що в 2014 році, від початку російської агресії проти України, саме неурядові організації, експерти та активісти почали займатися моніторингом ситуації на окупованому російською федерацією півострові, допомагати людям, які зазнають політичних переслідувань, репресій та катувань, а також документувати воєнні злочини та злочини проти людяності.

Він наголосив на важливості участі експертного середовища у створенні інтелектуального, ідейного та правового підґрунття Кримської платформи як плацдарму української політики повернення Криму. Зокрема, Стефанчук зауважив, що без зусиль експертів була би неможливою розробка закону про соціальний та правовий захист політичних в’язнів. Крім того, він відзначив експертний внесок у підготовку законопроєкту про статус кримськотатарського народу.

Спікер українського парламенту побажав успіху учасникам сьогоднішніх дискусій та закликав їх продовжувати працювати над виробленням рішень, які мають стати основою деокупації та реінтеграції Криму, його відбудови і розквіту.

Читайте також: рф хоче відтворити долю Криму й на інших територіях України - спікер парламенту Хорватії

Як повідомляв Укрінформ, 24 – 25 жовтня у хорватському Загребі відбувається Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. До участі в заході запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій, загалом очікується близько 400 політиків з усього світу. Україна також запросила представників країн, які не є членами платформи, зокрема з Південної Америки, Африки та Азії.

24 жовтня відбудеться спеціальна дискусійна програма у межах Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, а 25 жовтня – безпосередньо саміт.

Фото: Фейсбук Руслана Стефанчука
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-