Вже зараз треба думати, як будемо відновлювати Крим після деокупації - Жовква

Вже зараз треба думати, як будемо відновлювати Крим після деокупації - Жовква

Укрінформ
Обговорення комплексних питань щодо відновлення Криму після його деокупації від російських сил потрібно починати вже зараз.

Про це зазначив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква під час виступу на Академічному форумі з питань Криму, повідомляє Укрінформ.

"Зараз чудова можливість почати обговорення комплексних питань навколо Криму, тому що політична мета полягає у деокупації Криму, однак вже зараз треба говорити про наслідки, про те, як ми будемо відновлювати, відкривати заново Крим після його деокупації", - сказав він.

Водночас заступник очільника ОП навів слова Президента Володимира Зеленського, що "Україна і лише Україна буде визначати, яким чином буде здійснюватися деокупація Криму".

Жовква нагадав, що 23 серпня відбувався другий форум Кримської платформи, на якому вдалося розширити географію учасників, оскільки приєдналося більше африканських, центральноамериканських та азійських країн, відповідно, за його словами, ініціатива поширилася на п'ять континентів.

Читайте також: Може так статись, що Крим повертатиметься дипломатичним шляхом - Зеленський

Він підкреслив, що кожен глава країни та міжнародної організації на саміті запевнив, що Крим - це Україна і Україна має всі права для забезпечення деокупації цієї території.

"По-друге, майже кожен з них у своєму зверненні засудив незаконний референдум у 2014 році, який став передумовою для доєднання Криму до території рф, тобто спроби незаконної окупації Криму. І коли вчора президент країни-агресора знову згадав про проведення якихось там "референдумів" в інших тимчасово окупованих територіях російським агресором, то знову ж таки всі засудили ці спроби", - додав заступник керівника ОП.

У той же час Жовква розповів, що Кримську платформу розширено й тепер вона проводитиметься не лише на рівні саміту глав держав, а і на рівні спікерів парламенту, засідання яких відбудеться 25 жовтня у Загребі (Хорватія), а також на конференції неурядових організацій та аналітичних центрів, яка також запланована цьогоріч у хорватській столиці.

Читайте також: Крим після деокупації має стати гарантом регіональної безпеки - експерт

Крім того, він відзначив, що незабаром у Німеччині відбудеться економічний форум щодо відновлення України, де в тому числі йтиметься і про Крим.

Заступник керівника Офісу глави держави наполягає, що вже зараз важливо думати про економічний і культурний аспекти відновлення Криму, питання корінних народів тощо.

"Але ще до деокупації нам вже зараз треба розуміти про порушення прав людини на території Криму й саме тому Кримська платформа зараз уважно спостерігає за подіями в Криму, тому що ми не знаємо, де знаходяться ті люди, яких було заарештовано в Криму, якою є доля кримських татар, представників інших національних меншин", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 23 серпня відбувся другий саміт Міжнародної Кримської платформи за участі 60 країн і міжнародних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-