ЄС засудив беззаконні вироки російського «суду» в Криму щодо кримськотатарських активістів

ЄС засудив беззаконні вироки російського «суду» в Криму щодо кримськотатарських активістів

Заява
Укрінформ
Європейський Союз рішуче засудив рішення російської окупаційної влади щодо винесення вироків кримськотатарським політикам та активістам в тимчасово окупованому Криму.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, що була оприлюднена сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз засуджує так звані «вироки», які були винесені вчора беззаконною російською владою на території незаконно анексованого Криму для першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу, а також братам Аслану та Азізу Ахтемовим. Це відбулося після їх політично мотивованого та незаконного арешту російською владою минулого вересня у Криму, що також викликало засудження Європейського Союзу», - йдеться у заяві.

Як зазначається, Європейський Союз очікує, що всі українці, які були незаконно арештовані російською владою, будуть відпущені на волю негайно та безумовно.

Речник ЄС зауважив, що представники кримськотатарського народу дедалі більше стають мішенню для російських загарбників, особливо в контексті неспровокованої та безпідставної агресії росії проти України та після незаконної окупації Криму.

Читайте також: Чубаров про вирок Джелялу: рф намагається залякати кримське суспільство

«Європейський Союз закликає росію дотримуватися власних зобов’язань відповідно до міжнародного права, та зупинити порушення прав людини проти мешканців Криму, на чому також наголошується у Спільній заяві учасників Міжнародної Кримської платформи від 23 серпня 2022 року. Європейський Союз залишається твердим у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності у межах її міжнародно визнаних кордонів. ЄС не визнає та не визнаватиме незаконну анексію Криму росією», - наголошується у заяві речника ЄС.

Як повідомляв Укрінформ 21 вересня у Криму “суд” держави-окупанта засудив Нарімана Джеляла та братів Асана і Азіза Ахтемових до 17, 15 і 13 років колонії суворого режиму відповідно. Усім призначені також великі штрафи. Стосовно підсудних та свідків у справі застосовували тортури, також заслуховували засекречених свідків.

Читайте також: У представництві Президента України в АРК назвали судилище над Джеляловим кричущим злочином

На початку вересня 2021 року в тимчасово окупованому Криму російські силовики провели обшуки та затримали кількох осіб у так званій справі про «диверсію на газопроводі». Серед затриманих опинився кримськотатарський політик і активіст Наріман Джелял.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-