Джелял розповів про «популярну» статтю для переслідувань в окупованому Криму

Джелял розповів про «популярну» статтю для переслідувань в окупованому Криму

Лист
Укрінформ
Політв'язень кремля, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял у своєму листі розповів про переслідуваних кремлем громадян України, яких, як і його, утримують у Сімферопольському СІЗО.

Як передає Укрінформ, лист Нарімана Джеляла оприлюднив у Фейсбуці адвокат Микола Полозов.

Зокрема, Джелял розповідає про політув’язнену з Феодосії Ірину, яку фсб звинуватила у зберіганні вибухівки.

«Популярна нині стаття для переслідування громадян України в Криму. Вже кілька людей, з якими я познайомився тут, у в’язниці, потрапили сюди за цим звинуваченням. Особливо після початку війни», - зазначив Джелял.

За його словами, Ірина разом з іншими політв’язнями щоранку співає «Червону руту».

Також він зауважує, що його «сусідами» в СІЗО є затримані за «участь у батальйоні Челебіджихана».

Читайте також: Правозахисники та письменники вимагають звільнити Нарімана Джеляла і братів Ахтемових

«У мене вже п’ять таких сусідів - «добробатівців». Серед них і Арсен Ібраімов, який вже отримав вирок у 10 років, і Олексій Кіселев – капітан І рангу на пенсії та колишній держслужбовець. Обох били. Всі вони мешкали в Херсонській області», - написав Джелял.

У СІЗО, додав він, перебувають і затримані у Джанкої за статтею про тероризм.

Джелял розповів про «популярну» статтю для переслідувань в окупованому Криму«Слухати їхні історії важко. Скільки несправедливості, жорстокості і беззаконня. Ніякої чи дуже слабка та навіть безглузда доказова база. Але трійця – слідство, прокуратура, суд – продовжують відправляти людей на довгі роки у неволю. Коли одиниці, як, наприклад, колишній сусід по камері Максим, отримують умовний строк (ні за що), то це виглядає якимось дивом», - наголосив політв'язень.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також Азіза й Асана Ахтемових.

Читайте також: Незаконне переслідування Джелялова: окупаційним «слідчому» і «судді» повідомили про підозри

Джелялу спочатку висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення у "вчинення диверсії у складі організованої групи" та "незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою".

Згодом Джеляла звинуватили і в контрабанді вибухового пристрою. Асана й Азіза Ахтемових звинуватили у "диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин і контрабанді вибухових пристроїв".

російське обвинувачення зажадало по 15 років колонії для Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових.

«Вирок» Джелялу кримський «суд» має оголосити 21 вересня.

Фото з сайту krymsos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-