Незаконне переслідування Джелялова: окупаційним «слідчому» і «судді» повідомили про підозри

Незаконне переслідування Джелялова: окупаційним «слідчому» і «судді» повідомили про підозри

Укрінформ
Прокуратура АРК повідомила про підозри «слідчому» ФСБ і кримському «судді» за незаконне кримінальне переслідування першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя.

«Прокуратура автономії повідомила про підозри «старшому слідчому» незаконно створеного управління ФСБ по Республіці Крим, а також «судді» окупаційного Київського районного суду м. Сімферополя, які причетні до незаконного кримінального переслідування першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла», - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі розповіли, що «слідчий» у вересні минулого року незаконно порушив кримінальну справу стосовно Нарімана Джелялова та ініціював перед «судом» питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Це було зроблено на виконання вказівки кураторів з росії.

Читайте також: "Суд" у Криму не дозволив Наріману Джелялову попрощатися з померлим батьком

«Суддя» незаконно створеного Київського районного суду м. Сімферополя, ігноруючи те, що правосуддя на півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, незаконно розглядав клопотання про обрання та продовження запобіжного заходу Джелялову.

«Достовірно знаючи про наявність міжнародного збройного конфлікту на території півострова Крим (його окупацію), нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, підозрювані брали безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, що спрямована на зміну демографічного складу населення окупованого Криму та витіснення українських громадян з його території, шляхом незаконного кримінального переслідування окремих груп населення», - наголосили в прокуратурі.

Дії підозрюваних кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 438 КК України).

Як повідомлялося, у вересні 2021 року в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також Азіза й Асана Ахтемових.

Джелялова спочатку висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення у "вчинення диверсії у складі організованої групи" та "незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою".

Читайте також: Свідкам захисту у «справі Джелялова та братів Ахтемових» надходять погрози від невідомих

Згодом Джелялова звинуватили і в контрабанді вибухового пристрою.

Асана й Азіза Ахтемових звинуватили у "диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин і контрабанді вибухових пристроїв".

російське обвинувачення запросило 15 років колонії для Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових.

«Вирок» Джелялову кримський «суд» має оголосити 21 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-