Правозахисники та письменники вимагають звільнити Нарімана Джеляла і братів Ахтемових

Правозахисники та письменники вимагають звільнити Нарімана Джеляла і братів Ахтемових

Укрінформ
21 вересня, 13:30 -  пресконференція на тему: “Помста за Кримську платформу: правозахисники та письменники вимагають звільнити Нарімана Джеляла і братів Ахтемових”.

Організатори: Український ПЕН; Центр прав людини ZMINA.

Спікери: Левіза Джелялова - дружина ув’язненого першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла (онлайн з Криму); Микола Полозов - адвокат Нарімана Джеляла (онлайн); Тетяна Печончик - голова правління Центру прав людини ZMINA; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Андрій Курков - президент Українського ПЕН, письменник, амбасадор кампанії за звільнення Нарімана Джеляла (онлайн); Остап Сливинський - поет, перекладач та літературознавець, амбасадор кампанії за звільнення Асана Ахтемова (онлайн).

Модераторка: Тетяна Терен - виконавча директорка Українського ПЕН.

Коротко. 21 вересня в окупованому Криму очікується оголошення вироку стосовно першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також Асана та Азіза Ахтемових. Окупаційна влада звинувачує їх у диверсії, контрабанді, зберіганні вибухових речовин та причетності до підриву газопроводу в селі Перевальному. Що характерно, це нібито було зроблено безпосередньо в день проведення міжнародного саміту “Кримська платформа” у Києві.

Під час пресконференції йтиметься про останні новини у справі Нарімана Джеляла і братів Ахтемових. Правозахисники нададуть оцінку вироку окупаційного суду і розкажуть про факти, що свідчать про фабрикування справи, а українські письменники, які взяли на себе роль амбасадорів, виступлять зі словами підтримки і солідарності з ув’язненими представниками кримськотатарського народу.

Довідково. Подія відбувається в рамках програми авторів-амбасадорів на підтримку українських в'язнів Кремля #SolidarityWords, яку організовують Український ПЕН та Центр прав людини ZMINA. У межах кампанії відомі письменники та журналісти в Україні та за кордоном виступили на захист 15 журналістів – українських громадян, які перебувають у в’язницях чи під домашнім арештом у Росії та тимчасово окупованому Криму з політичних мотивів. Серед ув’язнених – 11 кримськотатарських громадянських журналістів. Також журналістом у минулому є  перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Контакти для довідок: 

  • Максим Ситніков, проєктний менеджер, Український ПЕН: +380956189904, sitmaxi@gmail.com 
  • Ірина Іванченко, комунікаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA: +380997725667, ii@humanrights.org.ua

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:00 21 вересня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/c/%D1%83%D0%BA%D1%80%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC  , а також на Фейсбук-сторінках ZMINA і PEN. 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Чубаров про вирок Джелялу: рф намагається залякати кримське суспільство, бо відчуває свою поразку в Україні

Мета вироку стосовно першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла — взяти під тотальний контроль кримське суспільство.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час пресконференції в Укрінформі.

Він зазначив, що не очікував від судилища на Наріманом Джелялом бодай натяку на справедливість.

"Все це було із самого початку сплановано, сфальсифіковано. Конкретна мета - розчавити кримськотатарський народ, взагалі унеможливити його спротив. Для цього обирають найкращих синів кримськотатарського народу. У Криму вже засудили понад 135 людей, більшість із них - кримські татари, є й етнічні українці, люди інших національностей. Це найкращі люди, які не ламаються на судах, не дають покази, які від них очікують окупанти. Росіяни не знають інших механізмів, щоби змусити людей в Криму підкоритися. Репресії будуть продовжуватися", - сказав Чубаров.

Він зазначив, що окупанти не могли пробачити Джелялу, що він діяв у Криму як заступник голови Меджлісу, також не могли пробачити його участі у Кримській платформі, розробці закону України про корінні народи.

"У ці дні влада рф, відчуваючи свою неминучу поразку у війні проти України, намагається максимально взяти під контроль російське суспільство, але ще більш — суспільство на окупованих територіях. Цей вирок є показовим, його мета - налякати і розчавити всіх, хто не приймає окупацію Криму, взяти під тотальний контроль кримське суспільство", - наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Як повідомлялося, у Криму “суд” держави-окупанта виніс вирок стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Асана та Азіза Ахтемових. Нарімана Джеляла зсудили до 17 років колонії суворого режиму.

Асана і Азіза Ахтемових - до 15 і 13 років колонії суворого режиму відповідно. Усім призначені великі штрафи.

На початку вересня 2021 року в окупованому Криму російські силовики провели обшуки та затримали кількох осіб у так званій справі про «диверсію на газопроводі». Серед затриманих опинився кримськотатарський політик і активіст Наріман Джелял.

російські загарбники в Криму готуються до тотальної мобілізації — Чубаров

російські загарбники збираються масово забирати до своєї армії чоловіків, які мешкають на тимчасово окупованому півострові.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на пресконференції в Укрінформі.

“Оголошена в рф часткова мобілізація з якимись там категоріями, можливо, буде працювати десь у москві чи санкт-петербурзі. Але на окупованих територіях, зокрема, в Криму чи на Донбасі, вони забиратимуть усіх чоловіків. З точки зору російських окупантів вони мають слугувати їм гарматним м’ясом”, - сказав Чубаров.

Він зазначив, що чоловікам, які не зможуть уникнути примусової мобілізації до російської окупаційної армії, доведеться робити вибір: “Такий вибір, як зробив Наріман Джелял: між гідністю і ганьбою, своїм народом і цими прибулими окупантами, своєю українською державою і країною-агресоркою”.

За словами Чубарова, мужня поведінка політв’язня, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла має надихати всіх, кого намагатимуться примусово забрати до російської армії: “Краще мужньо і гідно бути в ув’язненні, аніж брати зброю і слугувати російським окупантам”.

Як зазначалося, президент росії володимир путін підписав указ про часткову мобілізацію. Заходи щодо реалізації указу розпочинаються з 21 вересня. Міністр оборони рф сергій шойгу повідомив, що в межах часткової мобілізації передбачено призов 300 тисяч резервістів.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-