«У путіна є шанс»: Данілов назвав умову, за якої не будуть знищувати Кримський міст

«У путіна є шанс»: Данілов назвав умову, за якої не будуть знищувати Кримський міст

Укрінформ
Україна вважає Кримський міст законною військовою ціллю, але путін може його врятувати.

Про це секретар РНБО України Олексій Данілов заявив в інтерв’ю польському виданню Wyborcza, передає Укрінформ.

«Кримський міст - це військовий об’єкт, через який росіяни перекидають підкріплення для військ агресора. Тому він підлягає знищенню. У цьому немає нічого надзвичайного», - сказав Данілов, нагадавши, що говорив про це ще в березні.

Але, зауважив він, у путіна є шанс зберегти цей об'єкт, якщо він виведе війська з Криму через цей міст. «Їм просто треба звідти піти, інакше ми їх відправимо геть. У нас немає іншого виходу», - зазначив Данілов.

Читайте також: Загарбники охороняють Керченський міст шаленою кількістю ППО - Данілов

Коментуючи загрозу використання росією Запорізької АЕС як своєрідної зброї, він зазначив, що «росія може все».

Щодо можливості переговорів з путіним, то єдиною передумовою для цього має стати вивід російських військ з території України. «Поки вони на нашій території, я не уявляю, про що ми з ними будемо говорити», - сказав секретар РНБО, уточнивши, що йдеться про кордони станом на 1991 рік.

Данілов визнав, що війна не стала несподіванкою, але українське керівництво не очікувало, що росіяни атакуватимуть одночасно з усіх сторін. «Ми фактично готувалися до війни з грудня 2019 року, і всі твердження про те, що ми цим не займалися, не відповідають дійсності. Якби ми не готувалися до війни, сьогодні російські танки були б у Варшаві, Празі, Таллінні та Вільнюсі», - підкреслив секретар СНБО.

Він назвав атаку з боку білорусі великим випробуванням, хоча до такого сценарію теж готувалися. Данілов зауважив: те, що Президент Володимир Зеленський вирішив залишитися в Києві, стало можливим тому, що для нього заздалегідь були створені безпечні умови для роботи.

Данілов висловив жаль, що на початку війни і до цього наші західні партнери не повірили в нас. Якби в 2008 році Україні не відмовили недалекоглядно в перспективі членства в НАТО, сьогодні ситуація могла б бути іншою.

Читайте також: Попередити про точну дату початку повномасштабної війни з рф було неможливо – Данілов

Данілов вважає правильним рішення влади не повідомляти громадянам про можливе вторгнення, адже так вдалося не допустити внутрішньої дестабілізації, на яку розраховував путін.

Секретар СНБО зауважив, що російська агресія розпочалася навіть не в 2014 році, а в 2008-му. Саме тоді путін скинув усі свої маски і заявив, що піде військовим шляхом, щоб змінити кордони, встановлені в 1991 році.

Читайте також: Незаконний Керченський міст в окупованому Криму буде ліквідований - Подоляк

Нинішня війна, за оцінкою Данілова, швидко не завершиться, адже путін поставив усе на одну карту – карту війни з Україною і спробує довести все до «логічного кінця». Перемогти росію буде непростим завданням, але Україна це зробить.

Олексій Данілов обіймає посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України з жовтня 2019 року. У 1994-1997 роках був мером Луганська, також був депутатом Верховної Ради України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-