Політв’язнів у Криму «ущільнюють», у СІЗО привозять нових заручників - дружина Єсипенка

Політв’язнів у Криму «ущільнюють», у СІЗО привозять нових заручників - дружина Єсипенка

Укрінформ
З початком широкомасштабної війни росії проти України умови, в яких ворог утримує українських політв’язнів у тимчасово окупованому Криму, погіршилися – арештантів «ущільнюють», бо привозять все нових заручників.

Про це на пресконференції на тему «Півтора року у російському полоні: нові подробиці у справі політв’язня Владислава Єсипенка» у Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила дружина в’язня кремля Катерина Єсипенко.

«Мій чоловік, журналіст «Радіо Свобода» Владислав Єсипенко уже півтора року знаходиться за ґратами, півтора року знаходиться зачиненим в одній кімнаті – це досить важко… Владислав ще знаходиться у СІЗО№1 міста Сімферополя, де і був…його мають вже найближчим часом етапувати у колонію, на жаль, нам не відомо, куди… Умови утримання погіршилися з початком повномасштабного збройного вторгнення, арештантів почали «ущільнювати», тому що привозили нових заручників… Людей дуже багато», - зазначила вона.

Катерина Єсипенко нагадала, що 18 серпня відбулося засідання «апеляційного суду», де її чоловіку був винесений вирок у 5 років позбавлення волі. За словами дружини журналіста, ні у її чоловіка, ні у рідних не було ілюзій - всі чудово розуміли, що «суд» прийме чергове несправедливе рішення у його справі.

Вона підкреслила, що Владислава Єсипенка підтримує дуже багато людей, він має сильний моральний дух і характер і ніколи не боявся говорити правду.

«Ми чудово знаємо, що арешт Владислава є незаконним...Сенс цього арешту був у тому, щоб змусити Владислава замовчати і налякати тих, хто поділяє його погляди», - зазначила дружина політв’язня.

Читайте також: Як отримати актуальну інформацію про військовополоненого або заручника

Як повідомлялося, російські силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка.

Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники фсб рф, а справу проти нього сфальсифіковано. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий військово-слідчий комітет з чорноморського флоту рф відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами щодо журналіста.

16 лютого Сімферопольський районний «суд» у тимчасово захопленому Криму незаконно засудив Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму і штрафу у 110 тис. російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, і Єсипенко, а також усі незаконно утримувані рф громадяни України – негайно звільнені.

18 серпня повідомили, що «суд» у Криму зменшив термін ув'язнення журналісту-фрілансеру «Радіо Свобода» Владиславу Єсипенку з шести до п’яти років, проте захист подаватиме касаційну скаргу.

За інформацією правозахисників, наразі загалом 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, перебувають за ґратами у рф та в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-