Україна висловила протест через вирок російського суду трьом кримським татарам

Україна висловила протест через вирок російського суду трьом кримським татарам

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з винесенням 8 липня південним окружним військовим судом у ростові-на-дону протизаконних вироків про позбавлення волі трьох громадян України, представників кримськотатарського народу.

Про це йдеться у коментарі МЗС, повідомляє Укрінформ.

У ньому міністерство зазначило, що суд виніс політично вмотивовані вердикти про ув’язнення на 19 років Ісмета Ібрагімова та на 13 років Олега Федорова та Ернеста Ібрагімова кожного: «Ці судові рішення є черговим підтвердженням агресивної політики росії, спрямованої на знищення кримських татар та їхньої ідентичності».

МЗС поінформувало, що Ісмет Ібрагімов був затриманий у липні 2020 року, а Олег Федоров та Ернест Ібрагімов – у лютому 2021 року силовими структурами рф на території тимчасово окупованого Криму після масових обшуків у помешканнях кримських татар. Згодом затримані були незаконно переміщені на територію рф і безпідставно обвинувачені російською стороною, серед іншого, в «участі у діяльності терористичної організації "Хізб ут-Тахрір"».

Зовнішньополітичне відомство наголосило, що росія повинна скасувати рішення суду та звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити будь-які політичні переслідування та репресії проти представників кримськотатарського народу, у тому числі шляхом використання російського антитерористичного законодавства для їхнього переслідування.

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити застосування рф практики судових переслідувань громадян України на тимчасово окупованих територіях, посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на неї та вимагати припинення порушень норм міжнародного гуманітарного права на всіх окупованих росією територіях України, у тому числі в рамках Міжнародної кримської платформи.

Читайте також: У Херсонському СІЗО загарбники вбивають викраденого кримського татарина — Чубаров

Як повідомлялося, 8 липня у ростові-на-дону у сфабрикованій «справі Хізб ут-Тахрір» засудили ще трьох кримських мусульман: Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова - до 13 років ув'язнення, а Ісмета Ібрагімова - на 19 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Загалом за цією категорією справ у Криму вже затримано більш як 90 осіб. Десяткам з них винесли вироки на тривалі терміни ув'язнення - від 7 до 19 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-