Біля львівської Ратуші підняли кримськотатарський прапор

Біля львівської Ратуші підняли кримськотатарський прапор

Фото
Укрінформ
У Львові, біля Ратуші, підняли прапор корінного народу Криму з нагоди Дня кримськотатарського прапора.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Сьогодні для всіх українців важливий день – День кримськотатарського прапора. І сьогодні, в таких умовах, ми піднімаємо цей прапор у місті Лева. Ще раз підтверджуємо і показуємо, що Крим – це Україна: є, був і буде», - наголосив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Цьогоріч прапор на флагштоці урочисто підняла Мар’ям, дочка директора Ісламського культурного центру імені Мухаммада Асада. Участь у заході взяли представники громади кримських татар, які зараз мешкають у Львові.

Як розповів голова Кримськотатарського культурного центру «Кримський дім у Львові» Халіл Халілов, до окупації у 2014 році День прапора відзначали на центральній площі Сімферополя. Після окупації цей день у Криму - під забороною.

«Наш прапор автоматично став символом опору російській окупації в Криму. Проте навіть зараз багато людей на півострові в цей день вшановують прапор кримських татар. Дуже важливо, що зараз тут, на неокупованій частині України, ми відзначаємо цей День. Це важливо, бо показує єдність кримськотатарського та українського народів. Це дуже важливо для людей в Криму, які бачать, що ми пам’ятаємо, що ми шануємо наші спільні символи – українського та кримськотатарського народів, які є частиною однієї держави», - зазначив Халілов.

Читайте також: В ОП вірять, що у звільненому Сімферополі знову майорітимуть українські й кримськотатарські прапори

Святкування Дня кримськотатарського прапора у Львові уже стало традиційним. Це спосіб пам’ятати й нагадувати іншим, що Крим – це Україна.

Халілов висловив сподівання, що традиція вшановувати кримськотатарський прапор у Львові залишиться навіть після деокупації Криму.

«А ще я дуже сподіваюся, що вже скоро ми будемо вшановувати українські свята в Криму. І організуємо обов’язково Дні Львова в Бахчисараї. Адже Львів щиро співчуває нам. Ми пам’ятаємо, що мер Львова ще у 2014 році сказав, що кримські татари можуть приїжджати до Львова, що тут вони знайдуть прихисток і безпеку. Це дуже важливо для нас, кримських татар», - додав Халілов.

Біля львівської Ратуші підняли кримськотатарський прапор / Фото: Пресслужба Львівська міська рада

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 26 червня в Україні відзначається День кримськотатарського прапора. Цього дня 1991 року у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, що відбувся через 74 роки після першого Курултаю, який проходив 1918 року у Бахчисараї. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримських татар у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

Читайте також: Перед будівлею МЗС України підняли кримськотатарський прапор

За традицією, святкування Дня кримськотатарського прапора відбудуться не тільки в Україні, а й в інших країнах світу.

У тимчасово підконтрольному росіянам Криму більш як 50 активістів отримали попередження від влади щодо участі в "екстремістських акціях" до Дня кримськотатарського прапора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-