Сьогодні в Україні - День кримськотатарського прапора

Сьогодні в Україні - День кримськотатарського прапора

Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

Цього дня 1991 року у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, що відбувся через 74 роки після першого Курултаю, який проходив 1918 року у Бахчисараї. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримських татар у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

Читайте також: Українцям пропонують перевірити свої знання про кримськотатарський прапор

Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

З початком окупації Росією українського Криму й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні (зокрема в Києві) силами кримськотатарських громадських організацій за підтримки та координації Меджлісу кримськотатарського народу.

Кримськотатарський ресурсний центр запустив флешмоб під назвою «Два прапори – одна перемога» - у соцмережах поширюють плакати, що були підготовлені у межах інформаційної кампанії до Дня кримськотатарського прапора.

Читайте також: У соцмережах стартує флешмоб до Дня кримськотатарського прапора

За традицією, святкування Дня кримськотатарського прапора відбудуться не тільки в Україні, а й в інших країнах світу.

Як повідомлялося, у тимчасово підконтрольному росіянам Криму більш як 50 активістів отримали попередження від влади щодо участі в "екстремістських акціях" до Дня кримськотатарського прапора. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-