росія посилює тиск на кримських татар - правозахисники

росія посилює тиск на кримських татар - правозахисники

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму росія посилює тиск на кримських татар.

Як передає Укрінформ, про це аналітик Євгеній Ярошенко поінформував у ефірі Громадського радіо, повідомляє громадська організація КримSOS.

"З 24 лютого окупаційна влада російської федерації ув’язнила 4 кримських татар, які начебто є членами добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана", - ідеться у повідомленні.

За словами Ярошенка, "для порівняння: за попередні роки окупації росія ув’язнила 6 людей за цими звинуваченнями, а за останні півтора місяці – вже 4. Тобто є реальна загроза, що окупанти будуть і надалі фабрикувати подібні звинувачення проти тих кримських татар, хто викликає найбільшу підозру".

За даними КримSOS, станом на квітень 144 особи піддаються політично вмотивованим кримінальним переслідуванням у Криму. З них 122 особи перебувають за гратами.

Читайте також: У КримSOS назвали 18 посадовців, які проводили примусовий призов кримчан до армії рф

Крім того, 84 людини є політв’язнями у "справах Хізб ут-Тахрір". Начебто причетність до діяльності цієї організації є підставою для обвинувачувальних вироків від 5 до 19 років позбавлення волі. У росії з 2003 року Хізб ут-Тахрір визнана як “терористична організація”, хоча в Україні та багатьох інших країнах її діяльність не забороняється.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Кримськотатарського ресурсного центру, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну загарбники затримали активіста кримськотатарського національного руху Насрулла Сейдалієв, а також Арсена Ібраїмова та Рустема Гугурика, яких звинувачують в участі у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана та громадянський блокаді Криму.

Читайте також: Українська прокуратура скерувала до суду 20 справ проти причетних до «справи» Джемілєва

Також упововажена Верховної Ради з прав людіні Людмила Денісова поінформувала, що у квітні у Каланчаку Херсонської області російські військові незаконно вдерлися до помешкання Османова Рустема, після чого чоловіка затримали та відвезли до Сімферополя. Так званий "Київський районний суд Сімферополя" засудив кримського татарина до двох місяців ув’язнення за частиною 2 ст. 208 КК РФ (причетність до батальйону імені Номана Челебіджихана).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-