МЗС висловлює протест проти вироку окупаційного «суду» Джемілєву

МЗС висловлює протест проти вироку окупаційного «суду» Джемілєву

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з рішенням так званого Армянського міського суду щодо умовного позбавлення волі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

Зазначається, що «суд» безпідставно визнав Джемілєва винним у «незаконному зберіганні боєприпасів», «неналежному зберіганні зброї» та «незаконному перетині кордону» і призначив йому покарання у вигляді умовного позбавлення волі на два роки та штрафу в розмірі 35 тисяч російських рублів.

Водночас наголошується, що це не перша спроба російської окупаційної адміністрації обмежити свободу Джемілєва, який систематичного зазнає політичних переслідувань, а також був протизаконно позбавлений права в’їзду на територію Криму до 2034 року.

"Так звані «суди» реалізовують цілеспрямовану політику Росії з переслідування кримськотатарського народу і його лідерів з метою витіснення корінного народу з Криму. У цьому кремль став гідним продовжувачем злочинної політики радянського режиму, який у 1944 році депортував сотні тисяч кримських татар, у тому числі й Мустафу Джемілєва з родиною з рідної кримської землі", - заявили в МЗС.

Дипломати підкреслили, що через свою боротьбу з радянською політикою лідер кримськотатарського народу провів у в’язницях 15 років і зараз знову бореться за право корінного народу жити в Криму.

У МЗС також акцентували, що російська окупаційна адміністрація продовжує й інші репресивні практики Радянського Союзу, зокрема від початку тимчасової окупації жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 особи, понад 120 кримчан перебувають за гратами, понад 64 тис. громадян України змушені були залишити півострів.

Читайте також: Уже п’ять років росія ігнорує рішення Міжнародного суду ООН щодо прав кримських татар – МЗС

Наголошується, що рф має припинити будь-які політичні переслідування представників кримськотатарського народу і скасувати політично вмотивовані рішення проти Джемілєва. У МЗС також закликали партнерів засудити дії рф та застосувати санкції проти систематичних порушників прав українців на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня в окупованому Криму Армянський міський “суд”заочно оголосив вирок лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, за яким він визнаний винним за трьома статтями обвинувачення, але звільнений від покарання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-