Уже п’ять років росія ігнорує рішення Міжнародного суду ООН щодо прав кримських татар – МЗС

Уже п’ять років росія ігнорує рішення Міжнародного суду ООН щодо прав кримських татар – МЗС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ засудило свідоме ігнорування росією ухваленого п’ять років тому рішення Міжнародного суду ООН щодо дотримання прав кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН у справі «Україна проти російської Федерації» зобов’язав росію «утриматися від вжиття чи підтримання обмежень щодо можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу» та «забезпечити доступність освіти українською мовою», однак за п’ять років це рішення не було виконано.

«Міністерство закордонних справ України засуджує свідоме ігнорування Російською Федерацією Наказу МС ООН та продовження нею наступу на права етнічних українців та кримських татар в тимчасово окупованому Криму», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Як акцентувала перша заступниця міністра Еміне Джапарова, репресивні кампанії проти кримських татар, їх витіснення, позбавлення права володіти землею, примусова зміна російською окупаційною адміністрацією демографічного складу Криму має на меті зруйнувати ідентичність кримськотатарського народу.

У МЗС заявили, що вважають незаконними всі рішення так званих «судів» щодо заборони в’їзду на територію Кримського півострова на тривалі терміни лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, голові Меджлісу Рефату Чубарову і його заступникам Ахтему Чийгозу та Ільмі Умерову, а також привернули увагу до арешту першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова у вересні 2021 року, який наразі є одним із понад 120 українських політичних бранців Кремля.

«Безкарність Росії за її злочини призвела до свідомого нарощування агресії аж до повномасштабної війни проти нашої держави та вчинення звірств в Україні з метою знищити український народ, культуру, самобутність, і зрештою – українську державу», - зауважили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС також зазначили, що після 24 лютого 2022 року Росія відкрито використовує окупований Крим та акваторію Чорного моря як один із плацдармів свого вторгнення в Україну і продовжує призов та мобілізацію мешканців Криму до лав збройних сил рф.

МЗС також висловлює подяку партнерам за підтримку України у протистоянні збройній агресії росії і закликає світову спільноту продовжувати тиск на росію з метою припинення війни, утисків українців та кримських татар, а також виконання Наказу МС ООН.

Читайте також: Суд у рф засудив кримськотатарського активіста до 17 років позбавлення волі

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-