Політв'язень Єсипенко потребує медичної допомоги - громадський захисник

Політв'язень Єсипенко потребує медичної допомоги - громадський захисник

Укрінформ
Політв'язень Владислав Єсипенко, засуджений в окупованому Криму до 6 років колонії суворого режиму, потребує медичної та психологічної допомоги.

Про це на брифінгу в Укрінформі «Справа Владислава Єсипенка: вирок окупаційній системі» повідомив митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент, громадський захисник політв'язня.

«Стан здоров'я Владислава Єсипенка підірвано - і психологічно, і фізично. Він потребує медичної та психологічної допомоги», - розповів митрополит.

Він зазначив, що під час першої зустрічі з Єсипенком у СІЗО Сімферополя 20 вересня 2021 року звернув увагу на його психологічний стан: «Я не побачив живу людину, це був по суті овоч, який не міг ні говорити, ні думати, ні робити. Так він був розчавлений, заляканий. Слава Богу, можливість з ним розмовляти привела до того, що на суді Владислав почав активно діяти та розповідати все те, що відбувалося насправді, а не те, що було написано у матеріалах кримінальної справи».

За словами Климента, Владислав повернувся до занять журналістикою (наскільки це можливо в таких умовах) - став писати, брати інтерв'ю у політв'язнів.

Читайте також: Інформкампанія до Дня спротиву окупації Криму стартувала із журналіста Єсипенка

Митрополит зауважив, що політв'язня чекає етапування, про терміни і маршрут якого не знатимуть навіть адвокати. За його словами, від дня затримання журналіста 10 березня, коли його начебто відпустили, а потім він нібито сам прийшов до громадської приймальні ФСБ, зв'язок із ним перервався повністю, йому ніхто не міг зателефонувати.

Як розповів громадський захисник, свідки у «справі» постійно плуталися та суперечили один одному. А коли адвокат Дмитро Динзе домігся проведення слідчого експерименту, щоб з'ясувати, чи був предмет, схожий на вибуховий пристрій, у коробці перед кермом авто, стало зрозуміло, що цей «предмет» не вміщується у коробку машини.

«Троє слідчих, які брали участь в оперативних заходах, так і не могли чітко пояснити цю ситуацію», - розповів Климент.

Читайте також: В Україні відкрили справу за фактом незаконного засудження Єсипенка

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого так званий Сімферопольський районний «суд» у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста Владислава Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в 110 тис. російських рублів.

МЗС України висловило протест у зв’язку з цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, а Єсипенко, як і всі незаконно утримувані РФ громадяни України, - негайно звільнений.

Окупанти затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка. Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували струмом співробітники ФСБ, а справу проти нього сфальсифіковано.

Читайте також: В ОП закликали світ збільшити зусилля для звільнення Єсипенка та інших політв'язнів

За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному прикріпляли дроти до вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий Військово-слідчий комітет Чорноморського флоту РФ відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами щодо журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-