В Україні відкрили справу за фактом незаконного засудження Єсипенка

В Україні відкрили справу за фактом незаконного засудження Єсипенка

Укрінформ
За фактом незаконного вироку російського окупаційного "суду" в Криму журналісту проєкту "Крим.Реалії" Владиславу Єсипенку українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба прокуратури АР Крим з дислокацією у Києві. 

Зазначається, що прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами незаконного позбавлення волі та катування журналіста на території півострова (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України).

У рамках кримінального провадження збираються докази причетності працівників окупаційних правоохоронних та судових органів до незаконного кримінального переслідування та засудження Єсипенка.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого так званий "Сімферопольський районний суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста Єсипенка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу в 110 тис. російських рублів.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку із цим рішенням і наголосило, що воно має бути скасоване, і Єсипенко, а також усі незаконно утримувані РФ громадяни України – негайно звільнені.

Читайте також: НСЖУ засуджує вирок Єсипенку: журналістика – це не злочин

Силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, який нібито організувала біля адмінкордону українська розвідка. Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники ФСБ, а справу проти нього сфальсифіковано.

За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий Військово-слідчий комітет з Чорноморського флоту РФ відмовив у порушенні кримінальної справи у зв'язку з тортурами щодо журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-