Росія почала надовше затримувати судна на виході з Азовського до Чорного моря - BlackSeaNews

Росія почала надовше затримувати судна на виході з Азовського до Чорного моря - BlackSeaNews

Укрінформ
Середня тривалість утримання суден з українськими вантажами перед виходом з Азовського моря до Чорного за січень 2022 року суттєво збільшилася і склала 60,6 години на одне судно. У грудні 2021 цей показник становив 45,5 години, в середньому за 2021 рік - 39,8 години.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

«Загалом у січні 2022 транзитом через Керченську протоку з Чорного моря в напрямку українських портів Азовського моря – Маріуполя та Бердянська – пройшли 69 суден. При розрахунках тривалості штучного утримування з моменту прибуття до отримання дозволу на прохід Керченською протокою враховані 59 суден. Отже, з 69 суден, що вказані, 21судно мало відношення до країн ЄС за ознакою країни прапора та/або країни реєстрації судновласника. Середня тривалість штучного очікування дозволу на прохід Керченською протокою склала 36,7 години на судно, для суден, що мають відношення до країн ЄС – 35 годин/судно», - йдеться у повідомленні BlackSeaNews.

Водночас видання наголошує, що за січень 2022 року середня тривалість штучного утримування з боку РФ перед Керченською протокою суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська з експортними вантажами склала 60,6 години (в середньому за 2021 рік – 39,8; у грудні 2021 року – 45,5).

BlackSeaNews також нагадало, що з грудня 2018 по грудень 2020 внаслідок загрози введення «азовського пакета» міжнародних санкцій до російських портів Азовського моря, відбувалося деяке зменшення середньої тривалості утримання суден перед виходом з Азовського моря до Чорного: у 2018 – 79,5 годин на одне судно; у 2019 – 37,4; у 2020 – 29,6. Але в 2021 році цей показник значно збільшився – 39,8 години на одне судно, він вже перевищив показники 2019 та 2020 років.

Читайте також: Реакція світу на порушення РФ міжнародного права в Чорному морі недостатня - експерт

Як повідомляв Укрінформ, 11 лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу в Харкові заявив, що блокування Росією під приводом військових навчань Чорного та Азовського морів з ініціативи України буде предметом переговорів генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з керівництвом Румунії.

Раніше повідомлялося, РФ, під приводом навчань ВМФ, перекрила значні частини акваторій Чорного та Азовського морів, не залишивши проходу торговим судам.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України оприлюднило заяву про те, що перекриття Росією районів Азовського і Чорного морів загрожує суверенним правам України у виключній морській економічній зоні і є порушенням Конвенції ООН з морського права.

Читайте також: Україна знайшла безпечні коридори для проходу суден у Чорному морі

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Російської Федерації про блокування частини акваторій Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань. Росія вирішила скасувати перекриття південної частини Азовського моря, яку планувала закрити для судноплавства на період з 13 до 19 лютого під приводом військово-морських навчань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-