Експерт розповів кримському «суду» про законність патронів, що проходять у «справі Джемілєва»

Експерт розповів кримському «суду» про законність патронів, що проходять у «справі Джемілєва»

Укрінформ
В окупованому Криму в Армянському міському «суді» на засіданні у «справі Мустафи Джемілєва» був допитаний експерт-баліст Станіслав Чумаков, який підтвердив, що чотири патрони калібру 7.62х39 зразка 1943 року, що проходять у справі, не заборонені законом РФ «Про зброю».

Про це у Фейсбуці написав адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

"Експерт підтвердив свої висновки, викладені в експертизі. Згідно з його висновком, кулі цих патронів не мають спеціальних властивостей, які заборонені федеральним законом «Про зброю», тобто не є кулями бронебійної, трасуючої чи запалювальної дії», - повідомив Полозов.

Експерт також підтвердив, що досліджені ним патрони відповідають криміналістичним вимогам, встановленим тим самим федеральним законом.

Читайте також: Справа Джемілєва: експертиза оприлюднила висновок щодо вилучених патронів

Відповідаючи на запитання щодо галузі застосування досліджуваних патронів, експерт зазначив, що вони були виготовлені Луганським патронним заводом у 1957 році й не мали спеціальної назви, що визначає сферу її застосування. Тоді як сучасні виробники вказують сферу застосування патрона, наприклад "мисливський", "спортивний" або "військовий".

«Таким чином, експерт не зміг дати однозначної відповіді щодо того, з якою саме метою могли застосовуватися досліджувані патрони», - зазначив адвокат.

У ході засідання сторона обвинувачення заявила клопотання про залучення до матеріалів "справи" відповіді прикордонного управління ФСБ РФ на запит так званої прокуратури, згідно з якою координати "державного кордону" відрізняються від координат, зазначених в обвинувальному висновку.

Читайте також: Справа Джемілєва: захист вимагає у «суді» додаткової балістичної експертизи

Після залучення «судом» зазначеного документа, «прокурор» оголосив клопотання про зміну обвинувачення стосовно Мустафи Джемілєва в частині, що стосується координат «державного кордону».

Захист заперечував проти цього клопотання, оскільки відповідно до постанови уряду РФ єдиним органом, уповноваженим визначати місце проходження державного кордону, є Федеральне агентство геодезії та картографії, проте «прокуратура» туди так і не звернулася.

У зв'язку зі зміною тексту обвинувачення «суд» відклав засідання на 1 березня 2022 року.

Нагадаємо: на попередньому засіданні в Армянському міському «суді» у «справі Джемілєва» було озвучено експертизу, згідно з якою патрони, у зберіганні яких обвинувачують Мустафу Джемілєва, не є забороненими.

Як повідомлялося, в окупованому Криму лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву висунуто обвинувачення в «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому в Росію не дозволено, вчинений групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК Росії); незаконному придбанні та зберігання боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-