Справа Джемілєва: захист вимагає у «суді» додаткової балістичної експертизи

Справа Джемілєва: захист вимагає у «суді» додаткової балістичної експертизи

Укрінформ
В Армянському міському «суді» відбулося 43-є судове засідання у справі проти Мустафи Джемілєва, під час якого сторона захисту заявила клопотання про додаткову експертизу щодо боєприпасів до карабіна МП-СКС (Мисливсько-промисловий самозарядний карабін Симонова).

Про це у Фейсбуці написав адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ. 

«Під час судового засідання стороною захисту було заявлено клопотання про призначення додаткової судово-балістичної експертизи щодо боєприпасів до карабіна МП-СКС, нібито незаконне зберігання яких інкримінують Мустафі Джемілєву», - повідомив адвокат.

За його словами, під час попереднього засідання держобвинувач заявив аналогічне клопотання, проте запитання, сформульовані експертом, не відповідали формулюванням у законі «Про зброю».

«Зокрема, держобвинувач просив експерта з'ясувати, чи належать ці патрони до мисливських або військових, тоді як у законі таких характеристик патронів не міститься. Постановка обвинуваченням питань у такому вигляді може призвести до свідомо неправильних відповідей та висновків експерта», - вважає юрист.

Крім того, зазначив Полозов, позиція обвинувачення, яка полягає в тому, що Джемілєв нібито міг порушити статтю 5 закону «Про зброю», яка регулює оборот бойової ручної зброї, виходить за межі висунутого обвинувачення, «що прямо заборонено законом, оскільки в обвинувальному висновку вказано на порушення статті 6 федерального закону "Про зброю".

«У зв'язку з цим захист був змушений підготувати самостійне клопотання про призначення експертизи, вказавши в ньому на невідповідність закону формулювань, запропонованих прокурором, і поставивши перед експертом належні питання, які входять до обсягу висунутого обвинувачення», - повідомив адвокат.

Крім того, зазначив він, у зв'язку з явною політичною мотивованістю кримінального переслідування Джемілєва, захист клопотав про призначення експертизи не в «ЕКЦ МВС Росії у Криму», як просив прокурор, а в Експертно-криміналістичному центрі МВС Росії в Москві.

«Суд» у результаті виніс ухвалу про призначення експертизи в «ЕКЦ МВС Росії у Криму», а до переліку питань було внесено як питання, запропоновані стороною захисту, які відповідають формулюванням закону «Про зброю», так і формулювання сторони обвинувачення, які неправильні і не базуються на законі.

У зв'язку з цим стороною захисту були заявлені заперечення на дії головуючого. Також було заявлено «судді» відвід, який «суд» відмовився задовольнити.

У зв'язку з направленням набоїв на експертизу, у розгляді «справи» було оголошено перерву. Орієнтовна дата наступного судового засідання – 17 грудня.

Як повідомлялося, у Криму лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву висунуто обвинувачення в «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому в Росію не дозволений, вчиненому групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК Росії); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-