Українця Саганджі з окупованого Криму незаконно етапували у російську тюрму - Денісова

Українця Саганджі з окупованого Криму незаконно етапували у російську тюрму - Денісова

Укрінформ
Українця Февзі Саганджі незаконно етапували з виправної колонії у тимчасово окупованому Криму до тюрми у РФ, де вже відбувають покарання українські політв’язні Олег Приходько та Ескандер Абдулганієв.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала у Телеграмі уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“28-річного громадянина України Февзі Саганджі незаконно етаповано з виправної колонії №11 м. Ставрополь (РФ) до ФКУ «Тюрьма №2 УФСИН России по Владимирской области (Володимирський централ)», де вже відбувають покарання українські політв’язні Олег Приходько та Ескандер Абдулганієв”, - поінформувала вона.

За словами Денісової, це переміщення було здійснено з метою посилення режиму відбування покарання Саганджі за його проукраїнську позицію.

Читайте також: Денісова розповіла, скільки в'язнів в ОРДЛО хочуть перевестися на підконтрольну територію

Вона уточнила, що це етапування тривало впродовж двох місяців, під час якого Саганджі зазнавав фізичного та психологічного катувань. Зокрема, у тюрмі чоловік не отримує життєво необхідних ліків та жодної медичної допомоги.

Уповноважена нагадала, що Саганджі був безпідставно засуджений у січні 2019 року підконтрольним РФ так званим “Ленінським районним судом міста Сімферополя” до 10 з половиною років ув’язнення, за нібито участь в добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана, який окупаційна влада вважає незаконним збройним формуванням.

Денісова зі свого боку закликала тимчасово повіреного у справах України у РФ Василя Покотила терміново відвідати Саганджі та перевірити додержання його прав.

Читайте також: Окупанти відправили під арешт чотирьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Також вона вимагає від уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової захистити права українців, а саме - сприяти наданню їм необхідної медичної допомоги.

“Закликаю міжнародну спільноту об'єднати зусилля та посилити тиск на країну-агресора Росію, щоб якомога швидше повернути додому усіх бранців Кремля та припинити переслідування мирних жителів українського півострова Крим”, - поінформувала український омбудсман.

Як повідомлялося, уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова, коментуючи рішення російського суду щодо засудження двох українців - Зекір’ї Муратова і Вадима Бектемирова, - до позбавлення волі на 11, 5 років і на 11 років відповідно, засудила незаконні судилища над кримськими татарами і іншими незаконно утримуваними громадянами України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-