Томіленко запропонував громадянським журналістам у Криму отримувати прескарти НСЖУ

Томіленко запропонував громадянським журналістам у Криму отримувати прескарти НСЖУ

Укрінформ
Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко запропонував громадянським журналістам у Криму вступати до НСЖУ з метою отримання прескартки професійної спілки.

Виступ Томіленка про це на онлайн-зустрічі «Кримської солідарності» опубліковано у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

«Ми пропонуємо, і ми будемо раді, якщо громадянські журналісти (ми зараз говоримо не про ув'язнених колег, а про тих, хто наразі виконують функцію громадянських журналістів, транслюють стріми судів), приймуть нашу пропозицію розпочати процес набуття вами членства національної Спілки журналістів України, і це дозволить нам вручити вам прескартки національної Спілки журналістів України», - сказав Томіленко.

За його словами, паралельно з цим можна розпочати процедуру отримання громадянськими журналістами й міжнародної прескарти.

Читайте також: У НСЖУ обговорюють ризики та небезпеку в роботі журналістів окупованого Криму

«Це брюссельська прескарта Міжнародної федерації журналістів, і це означає, принаймні, перший елемент захисту», - сказав Томіленко.

На його думку, міжнародна прескарта, незважаючи на переслідування громадянських журналістів у Криму, може бути тим інструментом, який захистить їх та допоможе виконувати професійні обов'язки.

Голова НСЖУ звернув увагу, що прескарту зможуть отримати лише ті, хто безпосередньо займається журналістською діяльністю.

Читайте також: НСЖУ засуджує затримання громадянських журналістів в окупованому Криму

«Журналіст – не активіст, якщо всі активісти, усі громадяни отримуватимуть прескарти, то це означатиме, що у разі інцидентів ця карта не зможе захистити. Відмінність журналіста від активіста в тому, що журналіст, якщо він іде, приміром, до суду, то він лише знімає та транслює те відео, що знімає, і все», - зазначив Томіленко.

Як підкреслив голова НСЖУ, громадянський журналіст не може прийти з плакатом, які б благородні слова на ньому не були написані, і він не може робити щось, крім зйомки та трансляції подій.

Томіленко висловив солідарність із рухом громадянської журналістики в Криму і зазначив, що у Спілці журналістів «дуже стривожені кожним випадком затримань громадянських журналістів».

Читайте також: Семена – про Крим: Громадянська журналістика виникає в умовах знищення свободи слова

Голова НСЖУ запропонував інформувати організацію про кожен випадок порушень прав громадянських журналістів «для того, щоб ми, своєю чергою, публікували на своїх ресурсах та інформували Європу, щоб привертати увагу до цих питань».

Нагадаємо, наприкінці грудня 2021 року в Києві відкрилася фотовиставка «Громадянські журналісти важливі!», яка, за словами Сергія Томіленка, стала акцією солідарності Національної спілки журналістів України (НСЖУ) зі своїми кримськими колегами, які ціною власної свободи розповідають про реалії життя в окупованому Росією Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-