У НСЖУ відкрили фотовиставку «Громадянські журналісти важливі!»

У НСЖУ відкрили фотовиставку «Громадянські журналісти важливі!»

Фото
Укрінформ
Фотовиставка «Громадянські журналісти важливі!», що відкрилася у Києві, є акцією солідарності Національної спілки журналістів України (НСЖУ) зі своїми кримськими колегами, які ціною своєї свободи розповідають про реалії життя в окупованому Росією Криму.

Про це, відкриваючи фотовиставку, сказав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, передає кореспондент Укрінформу.

«Фотовиставка, яка відкривається сьогодні, – це спосіб нашого спілкування з громадянськими журналістами, можливість передати сім'ям журналістів наше тепло та позитивні емоції, а також можливість показати їм нашу солідарність», - сказав Томіленко.

У НСЖУ відкрилася фотовиставка «Громадянські журналісти важливі!» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Крім того, підкреслив голова НСЖУ, виставка розповідає українській і міжнародній спільноті про унікальне явище, що виникло в Криму - про громадянську журналістику.

У відкритті виставки взяли участь дружини чотирьох громадянських журналістів: Муміне Салієва – дружина Сейрана Салієва, Майє Мустафаєва – дружина Сервера Мустафаєва, Халіде Бекірова – дружина Ремзі Бекірова та Ліля Люманова – дружина Амета Сулейманова.

Загалом, за даними НСЖУ, у Криму було позбавлено волі 11 журналістів, 10 з них – кореспонденти «Кримської солідарності» та 1 – Владислав Єсипенко – журналіст «Крим.Реалії». З 11 громадянських журналістів 10 утримуються у в'язницях та СІЗО, 1 – Амет Сулейманов – за станом здоров'я перебуває під домашнім арештом.

У коментарі кореспонденту Укрінформу Сергій Томіленко повідомив, що всього на виставці представлено 48 фотографій та плакатів, які розповідають як про самих громадянських журналістів, так і про членів їхніх родин.

«Розповідаючи про сім'ї 11-ти громадянських журналістів, ми намагалися якомога повніше їх представити та показати ті деталі, які б давали зрозуміти, що позбавлений волі не лише сам журналіст, а й його діти, дружина. Кожній сім'ї активіста присвячено 4 фотографії, на одній показано безпосередньо самого журналіста, в решті - членів його родини», - сказав Томіленко.

За його словами, ідея цієї виставки стала результатом організованого НСЖУ навчального онлайн-курсу «У фокусі – Крим».

«У рамках цього інтенсивного онлайн-курсу ми провели зустрічі з 10 відомими кримськими правозахисниками, журналістами, медіаекспертами. Метою навчання, в якому взяли участь близько 1400 представників національних та регіональних ЗМІ, було підняти рівень обізнаності українських журналістів про Крим, бо сьогодні ми бачимо, що частина журналістів через відсутність доступу до півострова втратила джерела інформації і, як наслідок, перестала висвітлювати тему Криму. Нашою місією було розповісти про реальні джерела інформації про Крим, про те, де і як отримати цю інформацію, як її перевірити та поширити в Україні та за кордоном, щоб Крим залишався в інформаційному порядку денному українських та світових медіа. Тому що, якщо ми перестанемо писати про Крим, якщо хтось почне говорити, що це не маркетингова, не цікава та мало зрозуміла тема, тоді Україна справді втрачатиме Крим», - сказав Томіленко.

Кураторами фотовиставки «Громадянські журналісти важливі!» виступили дружина політв'язня Сейрана Салієва, журналістка, правозахисниця Муміне Салієва, секретар НСЖУ, кримський журналіст, який зазнав переслідувань Кремля за свою професійну діяльність Микола Семена, правозахисниця, журналістка Лутфіє Зудієва, кримський журналіст і художник, який був вимушений переїхати до Києва, В’ячеслав Юрченко. Автори фото: Олександра Єфименко, Тарас Ібрагімов, Ескендер Гані, громадський рух «Кримська солідарність», проєкт Радіо Свобода «Крим.Реалії», видання «Ґрати».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-