Кримські пам’ятки має рятувати спеціальний орган влади України - експерт

Кримські пам’ятки має рятувати спеціальний орган влади України - експерт

Укрінформ
Для ефективного реагування на ситуацію з культурною спадщиною в тимчасово окупованому Криму недостатньо моніторингу громадських організацій, необхідно створити державний орган, до повноважень якого входив би захист культурної спадщини на півострові до моменту його деокупації.

Про це у ході дискусії «Культурний вимір російсько-українського збройного конфлікту: державна політика та інструменти захисту» сказав кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», член Експертної мережі «Кримської платформи» Денис Яшний, передає кореспондент Укрінформу.

«Насправді Міністерство культури не має достатньо повноважень, щоби щось робити з пам'ятниками кримськими, крім тих пам'яток, які належать до категорії національних. Із пам'ятниками місцевого значення нічого не можуть зробити, бо немає місцевого органу охорони культурної спадщини», - сказав Яшний.

Читайте також: Росія привласнила понад 4000 пам'яток у Криму і вивозить артефакти - ЮНЕСКО

За його словами, за 8 років окупації Криму не було прийнято жодних положень закону про охорону об'єктів культурної та археологічної спадщини, які регулювали би до звільнення Криму те, що має робити Міністерство культури щодо пам'ятників в тимчасово окупованому Криму.

Щодо громадських організацій, на плечі яких сьогодні лягла фактично вся робота з моніторингу об'єктів культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму, то за результатами їхньої діяльності, як правило, не приймається жодних рішень, вважає експерт.

«Проблема не в тому, що громадські організації роблять замало, вони роблять дуже багато. Проблема в тому, що результати їхньої роботи не йдуть далі. Немає прийняття рішень, можливо, політичних рішень, які вимагають політичних кроків до зміни положення про міністерство, до зміни чинних законів, щоб усю цю інформацію громадських організацій врешті-решт запустити в роботу», - сказав Яшний.

Читайте також: Окупанти привласнили у Криму десяту частину культурних пам'яток України - правозахисники

На його думку, саме відсутність в Україні структури, яка має бути розпорядником музейних предметів в тимчасово окупованому Криму, гальмує роботу з охороною культурної спадщини на півострові.

«Тому ми не знаємо, що у нас відбувається там із музейними цінностями. І навіть спроби немає виявити якісь предмети, що там лишилися. Хоча є музейні каталоги, є наукові публікації, в яких відображені ті чи інші предмети та експонати музеїв Криму», - вважає вчений.

Крім того, зазначив він, для моніторингу цієї ситуації на підконтрольній Україні території було б правильно провести вибори або призначення виконувачів обов'язків директорів кримських музеїв.

Як резюмував експерт, поки центральний орган виконавчої влади України не матиме інструментів роботи з охорони пам'яток на окупованому півострові, ми не матимемо державної політики щодо об'єктів культурної спадщини в Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-