Окупанти привласнили у Криму десяту частину культурних пам'яток України - правозахисники

Окупанти привласнили у Криму десяту частину культурних пам'яток України - правозахисники

Укрінформ
Окупувавши український Крим, Росія привласнила більш ніж десяту частину об'єктів культурної спадщини, зареєстрованих в усій Україні.

Про це на презентації доповіді "Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації", яка відбулася 15 червня в Укрінформі, заявила голова Регіонального центру прав людини Анастасія Мартиновська, повідомляє кореспондент агентства.

"Протягом перших двох років Російська Федерація повністю привласнила всі об'єкти культурної спадщини України, які були розташовані на тимчасово окупованій території. Фактично це більш ніж одна десята всіх об'єктів, зареєстрованих в Україні", - зазначила Мартиновська.

Читайте також: Ханський палац і “Ластівчине гніздо”: Україна внесла 175 пам’яток Криму до держреєстру

За її словами, серед порушень, пов'язаних зі збереженням культурної спадщини, можна виділити три основні напрямки. Перший - це переміщення і незаконне вивезення пам'яток культури з Кримського півострова.

Другий - незаконні археологічні розкопки. Зокрема, при будівництві окупантами траси "Таврида" було офіційно зафіксовано знайдення 9 археологічних пам'яток різних епох. Але через стислі терміни дослідження не були якісними і ефективними, тому пам'ятки були пошкоджені або не повністю виявлені. А через побудову траси на цих місцях ми вже немаємо доступу до цієї частини своєї історії, наголосила правозахисниця.

Читайте також: У МКІП розповіли, як Росія нищить українські культурні цінності

Також вона нагадала про третій напрямок - реставраційні роботи.

"Одним з яскравих прикладів були реставраційні роботи в Бахчисарайському історико-культурному заповіднику. Через те, що підрядник не мав жодного досвіду з проведення подібних робіт, було завдано непоправної шкоди єдиному збереженому зразку кримськотатарської палацової архітектури", - зауважила Мартиновська.

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня було представлено доповідь "Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації". Документ підготовлено Домом прав людини "Крим", Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини, Центром громадянської просвіти «Альменда», Центром прав людини ZMINA за підтримки Фонду Домів прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-