У Варшаві відбулася світова прем’єра перформансу про кримськотатарських в’язнів Кремля

У Варшаві відбулася світова прем’єра перформансу про кримськотатарських в’язнів Кремля

Фото, відео
Укрінформ
У Польському театрі імені Арнольда Шифмана у Варшаві відбулася світова прем’єра документального перформансу “Крим, 5-та ранку”.

Участь у виставі взяли актори театру, а також представники української громади, українські дипломати, польські політики й активісти, передає кореспондент Укрінформу.

“Цей проєкт не лише про 115 політичних в’язнів Кремля із Криму, включаючи 11 громадянських журналістів. Цей проєкт - про долю, про мрії, про нас”, - підкреслив після завершення перформансу заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

У коментарі агентству Алієв наголосив, що закордонна прем’єра виставки була “дуже емоційною і глибокою”.

“Якщо порівнювати прем’єри у Києві та Варшаві – то це два різні підходи, але вони обидва потрапляють у ціль. Ми говоримо про людські історії, про політв’язнів, про наш рідний Крим, який незабаром буде вільним”, - зазначив Алієв.

Він додав, що поки Крим залишається окупованою територією важливо говорити про людей, які там живуть і борються, мовою мистецтва, правозахисту, мовою культури.

На переконання польського активіста Мацєя Пьотровського, це дуже хороший проєкт, завдяки чому, можна відчути атмосферу життя на окупованому півострові.

“Минуло сім років від окупації Криму і вже багато хто починає про це забувати. Дуже важливо також і художнім способом нагадати про це... Це зовсім інші відчуття, ніж просто новинна інформація”,- констатував Пьотровський.

Член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар від Польщі Недім Усейнов підкреслив в коментарі агентству: попри те, що в Польщі доволі значна підтримка України, люди дуже мало знають про ситуацію кримських татар у Криму.

“Відтак, окупаційна влада намагається вішати на них латку екстремістів і терористів, що немає під собою жодних підстав. Це неправда і вистава про це розповідає”, - наголосив Усейнов.

Українські драматургині Наталя Ворожбит та Анастасія Косодій створили документальну п’єсу на основі інтерв’ю з 11-ма ув’язненими громадянськими журналістами та їхніми родинами. Кураторами проєкту є Алім Алієв та Надія Соколенко. Режисером перформативного читання у Польщі був Єжи Лях. До перформансу у Варшаві долучалися, зокрема, актори Польського театру Марта Домбровська, Ева Доманська, Катажина Скажанка, Дорота Ландовська, посол України в Польщі Андрій Дещиця, віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська.

У Варшаві відбулася прем’єра перформансу про кримськотатарських в’язнів Кремля // Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Проєкт реалізовано спільно Українським інститутом, МЗС України, Молодіжною театральною компанією Доллмен, Посольством України в Польщі, Польським театром у Варшаві.

Проєкт “Крим, 5-та ранку” реалізується для привернення уваги міжнародної спільноти до порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму. Він складається з документ-перформансу “Крим, 5-та ранку”, однойменної книги-п’єси з інформацією про героїв проєкту, інтерактивного сайту, а також кампанії з підтримки політв’язнів та їхніх родин у Криму, долучитися до якої може кожен.

Українська прем’єра документального перформансу відбулася 2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, в Українському домі у Києві за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Меджлісу кримськотатарського народу.

Це перший мистецький правозахисний перформанс Українського інституту та МЗС України в рамках діяльності Кримської платформи, який продемонстровано за кордоном. Наступного року виставу покажуть у Німеччині, США та інших країнах світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-