Правозахисники нарахували понад 230 випадків політичних переслідувань в окупованому Криму

Правозахисники нарахували понад 230 випадків політичних переслідувань в окупованому Криму

Укрінформ
В окупованому Криму знищена незалежна судова система, 234 мешканці півострова переслідуються у межах політично мотивованих кримінальних справ.

Про це менеджер Кримськотатарського ресурсного центру Людмила Коротких заявила на Форумі ООН з прав людини, демократії та верховенства права, повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку цього центру у Facebook.

Коротких під час виступу розповіла про знищення в окупованому Криму легальної незалежної судової системи та встановлення замість неї системи російських так званих судів.

За словами правозахисниці, Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував за період окупації півострова 234 випадки кримінального переслідування місцевих жителів з політичних мотивів.

«У більшості справ рішення суду відомо заздалегідь. Часто суди відбуваються у закритому режимі, без доступу ЗМІ та родичів, з порушенням інших аспектів права на справедливий суд та ефективний механізм правового захисту», - заявила експерт.

За її словами, більшою мірою від такого свавілля страждає корінний кримськотатарський народ.

«Лише за 9 місяців 2021 року нами зафіксовано 13 випадків видалення політв'язнів із зали суду за використання рідної кримськотатарської мови, яку в Криму визнано офіційною», - додала Коротких.

Крім того, зазначила вона, постійною практикою в Криму стало переслідування адвокатів з-поміж корінного народу, залучених до політичних справ. У цьому контексті вона згадала «справу» Едема Семедляєва, якого засудили до 12 діб адміністративного арешту та штрафу у розмірі 4000 рублів (1500 грн).

Менеджер КРЦ заявила, що Кримськотатарський ресурсний центр вимагає від Росії припинити дискримінацію корінного кримськотатарського народу, забезпечити можливість рівного доступу до справедливого та незалежного правосуддя для всіх мешканців півострова та припинити незаконну окупацію Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-