США в ООН закликали Росію негайно звільнити кримських політв’язнів

США в ООН закликали Росію негайно звільнити кримських політв’язнів

Укрінформ
Сполучені Штати закликають Росію негайно звільнити журналіста Владислава Єсипенка, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та понад сотню інших політичних в’язнів, незаконно затриманих в окупованому Криму.

Про це заявив представник делегації США в ООН під час розгляду проєкту резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», передає кореспондент Укрінформу.

«Країна-окупант продовжує порушувати права людини в Криму і не притягується за це до відповідальності», – ідеться в заяві американської делегації.

Водночас США звертають увагу на застосування тортур для отримання зізнань, насильницьке зникнення людей та позасудові страти, що відображено у проєкті резолюції.

Держава-окупант продовжує піддавати етнічних українців та кримських татар і членів релігійних громад обшукам, затриманням та іншим формам порушення їхніх прав, заявляє делегація США.

«Ми закликаємо негайно припинити спроби анексувати українську територію і дотримуватися міжнародних правових зобов’язань, які стосуються суверенітету, територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів», - ідеться в заяві.

Своєю чергою ЄС та країни Євросоюзу, до яких приєдналися Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, а також Україна, Молдова і Грузія, оприлюднили заяву, у якій наголошується на насильницьких зникненнях людей, незаконному затриманні, тортурах та негідному поводженні з затриманими в окупованому Росією Криму.

РФ продовжує застосовувати своє законодавство, зокрема кримінальне, в Криму, що суперечить взятим нею зобов’язанням як держави-окупанта, ідеться в заяві. Як зазначають її автори, жителі півострова стикаються з системними обмеженнями свобод, включаючи свободу слова, віросповідання, зібрань. Журналісти, правозахисники, адвокати зазнають залякувань, кримські татари – судового переслідування, їхні права грубо порушуються. Тривають деструктивні дії щодо культурної спадщини, зокрема археологічних об’єктів та музеїв.

«Резолюція щодо Криму – це відповідь на значне погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові після його незаконної анексії Російською Федерацією», - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Третій комітет ООН у Нью-Йорку схвалив проєкт оновленої резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-