Прокуратура розпочала провадження через затримання активістів в окупованому Криму

Прокуратура розпочала провадження через затримання активістів в окупованому Криму

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя розпочала кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі кримськотатарських активістів на території тимчасово окупованого півострова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

“Окупаційні “силовики” вкотре провели хвилю незаконних затримань у Криму. 1 листопада у Севастополі біля "Кримського гарнізонного військового суду" протиправно затримано 19 кримських татар, серед яких журналіст, що здійснював свою професійну діяльність за редакційним завданням. А 29 жовтня силовики затримали 30 осіб, які прийшли під цей же суд підтримати своїх співвітчизників, яких засудили у Ростові-на-Дону на строк від 12 до 17 років позбавлення волі у “справі Хізб ут-Тахрір”, - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Слідство у «справі Хізб ут-Тахрір» надало суду провокаційний відеозапис

Зазначається, що останні два місяці це вже п’ятий випадок безпідставних масових затримань кримських татар в окупованому Криму. Спочатку “силовики” забороняли відвідувати судові засідання у так званих “справах Хізб ут-Тахрір”, а тепер – навіть наближатись до стін суду. До того ж постійний тиск здійснюється і на адвокатів, які представляють інтереси осіб у цих справах.

Кожен факт незаконних затримань на півострові фіксується органами правопорядку автономії з метою подальшого розслідування та притягнення винних осіб до відповідальності.

Читайте також: В окупованому Криму – нові масові затримання біля «військового суду»

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні апеляційний військовий суд у м. Власиха Московської області (РФ) залишив у силі вирок учасникам красногвардійської групи "справи Хізб ут-Тахрір": кримські татари Абхаїров, Емірусеїнов та Абдулганієв проведуть у російській колонії від 12 до 17 років.

Розгляд апеляційних скарг на вирок фігурантам красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір" супроводжувався масовими затриманнями та арештами слухачів біля "Кримського гарнізонного військового суду" протягом кількох тижнів.

У понеділок, 1 листопада, за клопотанням захисту до зали було допущено 5 осіб з-поміж близьких родичів. Водночас 19 осіб, які перебували біля будівлі "військового суду", відвезли до відділення поліції, щодо них оформили адміністративні протоколи за статтею 20.6.1 КоАП РФ (Невиконання правил поведінки у разі надзвичайної ситуації або загрози її виникнення).

25 жовтня "правоохоронці" провели масові затримання кримських татар біля будівлі "Кримського гарнізонного військового суду" у Сімферополі, де проходила апеляція у справі "красногвардійської групи" з відеозв'язку з Апеляційним військовим судом у місті Власиха Московської області.

Читайте також: ЄС засудив арешт активістів в окупованому Сімферополі

До цього, 11 жовтня, поліція розігнала десятки слухачів, які стояли у масках і з дотриманням соціальної дистанції біля будівлі "військового суду" в очікуванні на результат апеляційного засідання з красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір". Пізніше їм було винесено штрафи за організацію "одночасного масового перебування громадян у громадських місцях, які спричинили порушення громадського порядку".

Учасників красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір затримали 14 лютого 2019 року за причетність до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір".

Читайте також: Суд у РФ залишив чинним вирок трьом кримським татарам – від 12 до 17 років

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів справи Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення було винесено судовою колегією у складі – Пліско Роман, Костін Ігор, Звягін Євген.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-