«Перепис населення»  у Криму створює поле для пропаганди і маніпуляцій - експертка

«Перепис населення» у Криму створює поле для пропаганди і маніпуляцій - експертка

Укрінформ
Результати "перепису населення" в окупованому Криму не будуть об'єктивними не тільки з огляду на порушення міжнародного права, але й виходячи з форм і методів його проведення.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявила експертка українського Національного інституту стратегічних досліджень Юлія Тищенко, передає Укрінформ.

Вона зазначила, що зовнішня мета "перепису" - чергова демонстрація Москвою того, що в її розумінні Крим є частиною Російської Федерації: "Демонстрація ось цієї цілісності РФ, зокрема належність Криму до неї, до цих процесів".

Окрім того, за словами Тищенко, "перепис" має показати зміни етнічного складу окупованого півострова. "Думаю, це буде своєрідна легітимація російськості Криму в національному плані. І РФ буде цей наратив потім використовувати у внутрішньому і міжнародному дискурсі", - спрогнозувала експертка.

Вона нагадала, що в порушення міжнародного гуманітарного права РФ здійснює планову політику заміщенню населення в Криму. "Переселяючи туди людей з Росії, вони змінюють його склад, зокрема, національний. Це і збільшення числа російських військових та їхніх сімей, особливо в Севастополі та Сімферополі. Це масовий приїзд громадян Росії з території Північного Кавказу. У 2014 році були відкриті програми з переселення вчителів, службовців, чиновників тощо. Масово росіяни купують нерухомість на території Кримського півострова, і, відповідно, отримують реєстрацію. І під час цього "перепису" РФ хоче зрозуміти, чи достатньо змінився національний склад на території півострова", - зазначила вона.

Читайте також: Переписом населення у Криму Росія хоче узаконити демографічні зміни - Україна в ОБСЄ

На думку Тищенко, є всі підстави вважати, що для легітимації російськості під час "перепису" дані будуть фабрикуватися.

"У 2014 році, відразу після незаконної анексії, Російська Федерація теж швидко провела "перепис населення", і тоді "загубилося" як мінімум 10% українців, які доти так себе ідентифікували. І раніше етнічних українців на півострові було всього 25%. Але після 2014 року їх стало менше як мінімум на 10%. Те ж саме стосується і кримських татар. Можна передбачити, що інтерпретація "перепису" покаже, буцімто це взагалі ніякий не корінний народ, їх дуже мало і таке інше", - пояснила Тищенко.

За її словами, під час "перепису" оцінюється не тільки демографічний склад, а й соціально-економічні показники. "Думаю, що Росія після цього "перепису" буде всіляко показувати, як зріс добробут на Кримському півострові. І це буде дуже потужний засіб пропаганди", - вказала експертка.

Читайте також: Штати і Євросоюз в ОБСЄ засудили перепис населення в окупованому Криму

Також, додала вона, потрібно враховувати, що зараз жителі Криму дуже насторожені стосовно "влади", тому не всі захочуть взяти участь у "перепису". Але введення в цьому році "онлайн-перепису" формує поле для маніпуляцій цифрами.

"На окупованих територіях - і в Криму, і на Донбасі - чим менше про тебе знає "держава", тим краще. І атмосфера в Криму налаштовує на те, щоб якомога менше звертати до себе увагу, і давати будь-яку інформацію. Тому що це може бути обтяжене чим завгодно. Зокрема, і подальшими репресивними актами... А якщо врахувати, що це вперше "перепис" проводиться з електронними інноваціями, навіть якщо жителі не відчиняють двері, то завжди є можливість "відчинити" ці двері за них", - зазначила Тищенко.

Вона наголосила, що результати такого "перепису" однозначно не будуть об'єктивними.

Читайте також: Берлін не визнає незаконний перепис населення в окупованому Криму

"Зокрема, деякі питання про належність Криму - це взагалі кримінальна стаття в Росії. Спробуйте поставити під сумнів "чий Крим". Ви можете стикнутися з величезними проблемами від російської влади. А щодо тих даних, які зберуть під час "перепису населення", ми можемо на них дивитися, не довіряти повністю. Тому що це та інформація, яку ми ніяким чином не контролюємо", - резюмувала експертка.

Як повідомлялось, Росія проводить з 15 жовтня до 14 листопада у Криму перепис населення: вдруге з 2014 року. Такі дії Москви на окупованому півострові вже засудила низка країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-