Окупанти вимагають для чотирьох кримських татар 66 років позбавлення волі – Денісова

Окупанти вимагають для чотирьох кримських татар 66 років позбавлення волі – Денісова

Укрінформ
Російська сторона обвинувачення вимагає для чотирьох фігурантів «бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір» 66 років позбавлення волі.

Як передає Укрінформ, про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі.

Сьогодні у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір» стосовно учасників «третьої бахчисарайської групи», до якої входять Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов і Рустем Сейтмеметов. Під час засідання очікується розгляд справи по суті.

"Сторона обвинувачення вимагає чотирьом фігурантам «бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір» 66 років позбавлення волі. Зокрема, Сейтумеру Сейтумерову терміном на 20 років в колонії суворого режиму, 3 з них у в'язниці і ще 2 роки обмеження свободи пересування після звільнення. Осману Сейтумерову 17 років в колонії, 2 роки і 6 місяців у в'язниці, 1 рік і 6 місяців обмеження свободи пересування. Рустему Сейтмеметову 16 років в колонії, 2 роки і 6 місяців в'язниці, 1 рік обмеження свободи пересування. Амету Сулейманову 13 років колонії, їх них 2 роки і 6 місяців у в'язниці і 1 рік обмеження свободи пересування", - повідомила Денісова.

Читайте також: Слідство у «справі Хізб ут-Тахрір» надало суду провокаційний відеозапис

Вона закликала генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища для недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки в будинках кримських татар Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерових та їхнього дядька Рустема Сеітмеметова. Також обшук було проведено в будинку колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Усім затриманим інкримінується членство в організації «Хізб ут-Тахрір», яку в Росії заборонено з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. Трьох з обвинувачених - Рустема Сейтмеметова, братів Османа і Сейтумера Сейтумерових 19 листопада 2020 року етаповано зі слідчого ізолятора Сімферополя до СІЗО Ростова-на-Дону.

Читайте також: Як «доказ» обвинувачення кримчан у тероризмі ФСБ представила в суді порожній диск

Четвертий фігурант справи - Амет Сулейманов утримується під домашнім арештом у Бахчисараї.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали «справи» містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні й політичні теми в мечетях Бахчисарая.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-