США засудили застосування Росією каральної психіатрії для тиску на противників окупації Криму

США засудили застосування Росією каральної психіатрії для тиску на противників окупації Криму

Укрінформ
Сполучені Штати засуджують застосування російською окупаційною владою каральної психіатрії проти незгідних з окупацією півострову.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі у четвер у Відні.

"Ми продовжуємо отримувати повідомлення про серйозні зловживання в окупованому Росією Криму. Російська окупаційна влада без будь-яких очевидних законних підстав перевела ув’язненого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до психіатричної лікарні для проведення експертизи. Ми засуджуємо використання Росією каральної психіатрії в Криму для тиску на противників окупації та хибне ототожнювання мирного інакомислення з психічним захворюванням", - заявила вона.

Читайте також: Окупанти широко застосовують у Криму каральну психіатрію - Україна в ОБСЄ

Посилаючись на дані правозахисників, американська дипломатка зазначила, що з початку окупації наразі задокументовано вже щонайменше 49 таких випадків у Криму.

"Ми в черговий раз закликаємо Росію звільнити Джелялова та всіх інших політв’язнів. Ми стурбовані повідомленнями про те, що щонайменше 15 кримських татар були затримані 11 жовтня за те, що вони просто стояли біля суду Сімферополя, щоб показати свою підтримку політичним в’язням, які перебували всередині суду. Коли ще п’ятеро кримських татар намагалися встановити місцеперебування затриманих у місцевому відділку поліції, їх також затримали", - повідомила представниця місії США при ОБСЄ.

Читайте також: У МЗС назвали «каральною практикою» примусове направлення Джелялова до психлікарні

Як повідомлялося, адвокат Микола Полозов поінформував, що першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, незаконно затриманого окупантами в Криму, 7 жовтня перевели із СІЗО у відділення психіатричної лікарні, де проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза стосовно підслідних осіб, яких тримають під вартою. Експертиза триватиме від 21 до 28 днів.

Адвокат нагадав, що раніше Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-